Bernard: ‘Ontwerpers dienen meer oog te hebben voor ethiek’
Auteur: Walter van Hulst
Datum: 30-11-2006
“Professionals op het creatieve vlak – of het nu architecten, productontwerpers of interieurdesigners zijn – dienen meer oog te hebben voor de ethische waarden van hun werk.” Aldus de Franse grafisch vormgever en Erasmus-laureaat Pierre Bernard.
Veel meer dan nu het geval is, zouden ontwerpers en vormgevers kunnen bijdragen aan het welzijn en de kwaliteit van leven van patiënten, bewoners en medewerkers in de zorg. Dat stelt Bernard tijdens het congres ‘Vormgeving van Zorginstellingen’ op maandag 27 november in Den Bosch. Dat gaat van gebouw tot aan bewegwijzering. En van interieur tot aan medische apparatuur en hulpmiddelen.
Maatschappelijk engagement
Twee dagen eerder, op zaterdag 25 november, heeft Bernard de Erasmus Prijs ontvangen uit handen van kroonprins Willem-Alexander. De Erasmus Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de cultuur in Europa, met de nadruk op humanistische waarden. Dit jaar viel deze eer ten deel aan de Franse grafisch vormgever Pierre Bernard, die bekend staat om zijn maatschappelijke engagement dat sterk doorklinkt in zijn werk.. “Vormgeving dient meer te zijn dan alleen nadenken over functionaliteit en esthetiek,” benadrukte hij.
Vrijheid, gelijkheid, broederschap
Naar het idee van Bernard lopen we teveel in een eenrichtingsweg: die van het pragmatisme en de blinde gehoorzaamheid van de markt. “Het altruïsme als universele waarde verliest daarbij terrein,” concludeert hij. Als rechtgeaarde Fransman refereerde Bernard aan de drie kernwaarden ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. “Helaas zijn die laatste twee in verval geraakt, en de als enige overgebleven vrijheid is nu heel vaak een speelruimte voor intellectuelen en artiesten.” Bernard acht een opleving van de drie sleutelwoorden van fundamenteel belang, willen we echte humanisering bereiken. Ook in de zorg.
Sprekers over ontwerpen en bouwen
Hedy d’Ancona (ex-bouwcollege, voorzitter Sociaal en Cultureel Planbureau, juryvoorzitter prijsvragen bouwcollege) en Wytze Patijn (oud-Rijksbouwmeester, decaan TU-Delft en architect) gaan in op de vraag hoe architecten mooiere en betere zorginstellingen kunnen ontwerpen.
Hans Becker (Humanitas) pleit voor levensloopbestendig bouwen en ‘gezellige’ seniorenoorden en verzorgingstehuizen.
Paul Mijksenaar (ontwerper en hoogleraar TU Delft) laat zien dat ook een goede bewegwijzering bijdraagt aan het welbevinden in een ziekenhuis.
Berry Eggen (hoogleraar gebruikersgericht ontwerpen TU Eindhoven) geeft een voordracht over de rol van design en slimme technologie bij het ontwerpen voor de moderne zorgconsument.
Studenten van de Rietveld Academie in Amsterdam en de Design Academy Eindhoven tonen voorbeelden van door hen ontworpen producten en hulpmiddelen in relatie tot de zorg. (Walter van Hulst)