Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Bestuur machteloos tegen kussende internist

Redactie Zorgvisie
Een internist die door het bestuur van het Vlietlandziekenhuis was geschorst omdat hij een patiënte had gekust, kan na een uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg weer aan de slag.
Bestuur machteloos tegen kussende internist

Dat zei Gerrit-Jan van Zoelen, directeur van het Vlietland Ziekenhuis, gisteren op een hoorzitting in de Tweede Kamer over governance, goed bestuur en goed toezicht in de zorg. Kamerleden hadden daarvoor deskundigen uitgenodigd, onder wie enkele zorgbestuurders.

Rechter fluit bestuur terug

Van Zoelen deed zijn uitspraken na de vraag van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen welke bevoegdheden bestuurders nodig hebben om hun eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg waar te maken. Van der Veen verwees naar de conclusie van de commissie-Lemstra dat het oude bestuur van het Medisch Spectrum Twente het disfunctioneren van neuroloog Ernst Jansen bewust in de doofpot had gestopt. Daarop vertelde Van Zoelen dat hij als bestuurder wel was opgetreden tegen een disfunctionerende arts, maar maandag 31 augustus was teruggefloten door de rechter.

Scheidsgerecht Gezondheidszorg

Volgens Van Zoelen ging het om een internist die hij had geschorst, omdat diens “seksuele attitude te wensen overliet”. Hij kwam daar achter door een klacht van een patiënt. Volgens Van Zoelen had de internist het vertrouwen van de patiënt zodanig geschaad dat hij niet wilde dat deze nog langer in het ziekenhuis zou werken. Tot zijn grote frustratie kan de specialist echter weer aan de slag, omdat hij een rechtszaak bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg won. Dat gaf het ziekenhuis wel gelijk op inhoudelijke gronden, maar vond de straf disproportioneel. De uitspraak is nog niet openbaar. Hoger beroep is niet mogelijk. Wel kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog onderzoek doen.

Ontslag te zware sanctie voor tongzoen

Anne van der Heijden, collega-bestuurder van Van Zoelen, is teleurgesteld in de uitspraak van het scheidsgerecht. “De rechter oordeelt dat ontslag een te zware sanctie is voor een kus, maar daar gaat het hier niet om. We hebben in Nederland afspraken gemaakt en daar moet je je aan houden. Je kunt ook niet een beetje door rood licht rijden. De gedragsregels van artsen schrijven voor dat seksueel contact, en het gaat hierbij om een tongzoen, nooit mag. Ook niet op uitnodiging van patiënten. Wij willen als bestuur onze patiënten niet aan dit risico blootstellen.”

Disfunctionerende arts

Volgens Van Zoelen hebben raden van bestuur onvoldoende bevoegdheden om disfunctionerende artsen tot de orde te roepen. Het enige waar ze zich op kunnen beroepen is de toelatingsovereenkomst die specialisten met ziekenhuizen sluiten. Die overeenkomsten bieden volgens Van Zoelen onvoldoende machtsmiddelen om in te grijpen. Hij kreeg bijval van Jaap van den Heuvel, bestuurder van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. “Besturen zouden net als scheidsrechters een gele of rode kaart moeten kunnen uitdelen aan specialisten.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bestuur moet specialist weg kunnen sturen

Gedragsregels voor artsen

14 REACTIES

 1. Een “kussende” internist klinkt lief en onschuldig. Het betreft hier aanranding van een patiënt en mogelijk verkrachting (het penetreren van het lichaam). Dat is ook volgens het ziekenhuis en het scheidsgerecht bewezen.
  Ik hoop dat de patiënt aangifte doet bij de politie en dat het ziekenhuis haar hierbij zo veel mogelijk helpt. Ik hoop ook dat hier een veroordeling volgt: aanraders en verkrachters mogen niet ongestraft wegkomen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind de seksuele intimidatie door verplegend personeel en medische specialisten stuitend.
  Patienten hebben geen enkele mogelijkheid om zich te verweren en verkeren in een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van de zorgverleners die met een grote groep zijn.
  De norm in Nederland is dat vrouwen seksobjecten zijn. Dat is ook de reden waarom veel moslims het niet toestaan dat hun echtgenote onderzocht wordt door en mannelijke arts. Vrouwelijke artsen en verpleegsters kunnen zich ook schuldig maken aan seksuele intimidatie maar dan gaat het om verbaal seksueel geweld: Niet relevante vragen over seks bijvoorbeeld.

 4. Het is de vraag in wat voor setting deze ’tongzoen’ heeft plaatsgevonden. Mensen blijven mensen en daar gebeuren nu eenmaal dingen tussen.
  Dient iemand achteraf een klacht in, is de vraag hoezeer dit vrijwillig was van beiden kanten. Blijkbaar is de arts hier zeker een verwijt te maken.
  Ontslag vind ik persoonlijk een zware sanctie. Wellicht had de arts al een dossier.

 5. mogelijk is in dit geval ontslag een te zware sanctie gebleken, maar het is belangrijk dat het bestuur is opgetreden: dat werkt preventief in de organisatie.
  de norm stellen en de norm handhaven zijn essentieel.
  daarnaast leert de ervaring dat voor het werkelijk tegengaan van ongewenste omgangsvormen, tevens het voeren van de dialoog over ‘hoe gaan we met elkaar om’ noodzakelijk is: het gesprek tussen leidinggevenden en medewerkers, organisatiebreed.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.