Dat zei Gerrit-Jan van Zoelen, directeur van het Vlietland Ziekenhuis, gisteren op een hoorzitting in de Tweede Kamer over governance, goed bestuur en goed toezicht in de zorg. Kamerleden hadden daarvoor deskundigen uitgenodigd, onder wie enkele zorgbestuurders.
Rechter fluit bestuur terug
Van Zoelen deed zijn uitspraken na de vraag van PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen welke bevoegdheden bestuurders nodig hebben om hun eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg waar te maken. Van der Veen verwees naar de conclusie van de commissie-Lemstra dat het oude bestuur van het Medisch Spectrum Twente het disfunctioneren van neuroloog Ernst Jansen bewust in de doofpot had gestopt. Daarop vertelde Van Zoelen dat hij als bestuurder wel was opgetreden tegen een disfunctionerende arts, maar maandag 31 augustus was teruggefloten door de rechter.
Scheidsgerecht Gezondheidszorg
Volgens Van Zoelen ging het om een internist die hij had geschorst, omdat diens “seksuele attitude te wensen overliet”. Hij kwam daar achter door een klacht van een patiënt. Volgens Van Zoelen had de internist het vertrouwen van de patiënt zodanig geschaad dat hij niet wilde dat deze nog langer in het ziekenhuis zou werken. Tot zijn grote frustratie kan de specialist echter weer aan de slag, omdat hij een rechtszaak bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg won. Dat gaf het ziekenhuis wel gelijk op inhoudelijke gronden, maar vond de straf disproportioneel. De uitspraak is nog niet openbaar. Hoger beroep is niet mogelijk. Wel kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog onderzoek doen.
Ontslag te zware sanctie voor tongzoen
Anne van der Heijden, collega-bestuurder van Van Zoelen, is teleurgesteld in de uitspraak van het scheidsgerecht. “De rechter oordeelt dat ontslag een te zware sanctie is voor een kus, maar daar gaat het hier niet om. We hebben in Nederland afspraken gemaakt en daar moet je je aan houden. Je kunt ook niet een beetje door rood licht rijden. De gedragsregels van artsen schrijven voor dat seksueel contact, en het gaat hierbij om een tongzoen, nooit mag. Ook niet op uitnodiging van patiënten. Wij willen als bestuur onze patiënten niet aan dit risico blootstellen.”
Disfunctionerende arts
Volgens Van Zoelen hebben raden van bestuur onvoldoende bevoegdheden om disfunctionerende artsen tot de orde te roepen. Het enige waar ze zich op kunnen beroepen is de toelatingsovereenkomst die specialisten met ziekenhuizen sluiten. Die overeenkomsten bieden volgens Van Zoelen onvoldoende machtsmiddelen om in te grijpen. Hij kreeg bijval van Jaap van den Heuvel, bestuurder van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. “Besturen zouden net als scheidsrechters een gele of rode kaart moeten kunnen uitdelen aan specialisten.” (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees ook:
Bestuur moet specialist weg kunnen sturen
Gedragsregels voor artsen
Een “kussende” internist klinkt lief en onschuldig. Het betreft hier aanranding van een patiënt en mogelijk verkrachting (het penetreren van het lichaam). Dat is ook volgens het ziekenhuis en het scheidsgerecht bewezen.
Ik hoop dat de patiënt aangifte doet bij de politie en dat het ziekenhuis haar hierbij zo veel mogelijk helpt. Ik hoop ook dat hier een veroordeling volgt: aanraders en verkrachters mogen niet ongestraft wegkomen.
Het is een ongenuanceerd verhaal dat naar buiten komt, dat is wel duidelijk. Daar kun je dus niet zo maar een oordeel over hebben.
nergens uit de gegevns op web pagina blijkt wat er nu precies is gebeurt tussen deze twee mensen, en onder welke omstandigheden. Oordelen lijken me dan ook voorbarig, en berusten op vooroordelen
nergens uit de gegevns op web pagina blijkt wat er nu precies is gebeurt tussen deze twee mensen, en onder welke omstandigheden. Oordelen lijken me dan ook voorbarig, en berusten op vooroordelen
Ik vind de seksuele intimidatie door verplegend personeel en medische specialisten stuitend.
Patienten hebben geen enkele mogelijkheid om zich te verweren en verkeren in een afhankelijkheidsrelatie ten opzichte van de zorgverleners die met een grote groep zijn.
De norm in Nederland is dat vrouwen seksobjecten zijn. Dat is ook de reden waarom veel moslims het niet toestaan dat hun echtgenote onderzocht wordt door en mannelijke arts. Vrouwelijke artsen en verpleegsters kunnen zich ook schuldig maken aan seksuele intimidatie maar dan gaat het om verbaal seksueel geweld: Niet relevante vragen over seks bijvoorbeeld.
Dat tongzoenen ook… bah. Die hele sex zouden ze moeten verbieden. Uitbannen… Helemaal mee stoppen. Helemaal…
Mensen, waar gaat dit over. Als 2 mensen elkaar leuk vinden. Laat ze lekker gaan. Hoe meer hoe beter!!
Absurd; het is een aantasting van de persoonlijke integriteit en geen profesionele houding!
Het einde is anders zoek!
Enige sanctie is ontslag.
Het is de vraag in wat voor setting deze ’tongzoen’ heeft plaatsgevonden. Mensen blijven mensen en daar gebeuren nu eenmaal dingen tussen.
Dient iemand achteraf een klacht in, is de vraag hoezeer dit vrijwillig was van beiden kanten. Blijkbaar is de arts hier zeker een verwijt te maken.
Ontslag vind ik persoonlijk een zware sanctie. Wellicht had de arts al een dossier.
Ook justitie is mensenwerk…..:-(
Weer een typisch geval van ons kent ons. Staan de heren medici dan toch boven de wet zoals gewoonlijk.
We zijn toch niet bang zeker. Is dit de manier waarop de heren de kwaliteit van zorg misschien omhoog willen brengen.
ook geneeskunde is mensenwerk.
Het is eveneens bizar dat de ZKH bestuurder zich kennelijk verheven voelt boven een rechterlijke uitspraak!
mogelijk is in dit geval ontslag een te zware sanctie gebleken, maar het is belangrijk dat het bestuur is opgetreden: dat werkt preventief in de organisatie.
de norm stellen en de norm handhaven zijn essentieel.
daarnaast leert de ervaring dat voor het werkelijk tegengaan van ongewenste omgangsvormen, tevens het voeren van de dialoog over ‘hoe gaan we met elkaar om’ noodzakelijk is: het gesprek tussen leidinggevenden en medewerkers, organisatiebreed.
Bizar dat de rechter dit terug draait. zet deze arts maar op non-actief valt hij in elk geval niemand meer lastig.