Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bestuurder Henselmans vecht voor Leo Kannerhuis

Bovenop het bericht afgelopen zomer dat het Dr. Leo Kannerhuis de komende drie jaar 3,8 miljoen euro moet bezuinigen, volgt deze week het nieuws dat vijf logeerhuizen van het centrum voor de behandeling van autisme in de loop van 2016 sluiten.
Bestuurder Henselmans vecht voor Leo Kannerhuis

‘De hervorming die we afgelopen zomer hebben aangekondigd voor het schrappen van vijftig formatieplaatsen zit in een heel ander traject dan de maatregel die we nu nemen om de logeerhuizen te sluiten’, zegt bestuurder Henri Henselmans. ‘In de zomer ging het om de introductie van de DBC-systematiek waardoor wij onze tarieven met gemiddeld tien procent omlaag moeten bijstellen. Het sluiten van de logeerhuizen is een heel ander probleem dat los staat van wat er in de Zorgverzekeringswet gebeurt. Dat gaat namelijk om individuele gemeenten die in hun Wmo-budget geen ruimte kunnen vinden voor de financiering van logeerhuizen voor autistische kinderen.’

Henselmans

Henselmans heeft geprobeerd om op bovenregionaal niveau gemeenten bereid te krijgen om de logeerhuizen te financieren. ‘Er is landelijk geen potje voor helaas. Dat is voor gemeenten natuurlijk een lastig verhaal om te organiseren. Het gaat om heel belangrijke zorg maar ook om heel specifieke en vrij dure zorg. We zetten hoog opgeleid, specialistisch personeel in.’

Klanten

Overigens wil Henselmans de werknemers die diensten draaien in de vijf logeerhuizen elders binnen het Leo Kannerhuis plaatsen. ‘Het gaat om ongeveer 13 FTE. We zullen zien of zij hun diensten op andere afdelingen kunnen draaien.’ Voor klanten is het probleem groter. ‘Voor ouders van kinderen met dit spectrum van autisme is het een  uitkomst dat ze eens in de zoveel weken een weekend een logeeradres hebben. Het past ook helemaal in het overheidsbeleid voor zelfstandig mantelzorg verlenen met een beetje professionele ondersteuning. Ouders zijn vooral bang om de expertise te verliezen van de begeleiders die werken in de logeerhuizen. We helpen hun daarom in hun lobby voor het openhouden van logeerhuizen. We blijven er voor vechten, maar in Den Haag gaan dingen niet zo snel. En het is nu gewoonweg te duur om in dit soort gespecialiseerde zorg in de lucht te houden, zelfs al zouden we ons beperken tot één logeeradres en zelfs als we hele hoge eigen bijdragen zouden vragen.’ Het Leo Kannerhuis zoekt nu voor alle 85 klanten van de vijf logeerhuizen een alternatieve plek. ‘Dat is best lastig want ook landelijk is er weinig voor handen voor deze doelgroep. Zodra we voor iedereen een plek hebben gevonden sluiten de deuren van de logeerhuizen definitief.’

2 REACTIES

  1. Misschien dat "mantelen" ons wil helpen en voorzien van namen en rugnummers. Een zaaknummer van de bedoelde rechtszitting kan ook van dienst zijn bij een zelfstandige oordeelsvorming zeker nu de eerste reageerder zo scherp en generiek een falend Leo Kannerhuis neerzet.
    Overigens ben ik van mening dat de organisatie ook op ingezonden berichten moet kunnen reageren wat bij anonieme schrijvers eigenlijk onacceptabel ingewikkeld is.

  2. Lees alle reacties
  3. Als het Leo Kannerhuis overal een zelfde beeld laten zien, namelijk dat het personeel wel uitmaakt wat goed is voor de pupillen, geen indicaties gevolgd worden, de wet aan de laars wordt gelapt en de door de rechtbank aangewezen mentoren genegeerd en 'verwijderd' worden (zelfs door inzet van leugens, bedrog en misleiding voor de rechter) verdienen ze het niet te bestaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.