Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurder houdt topsalaris in plaats van ontslagvergoeding

Begin dit jaar vertrok Marco Meerdink als bestuursvoorzitter van zorggigant Espria, om onderzoek te gaan doen naar 'de gewenste ontwikkeling van de zorg'. Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat hij daarvoor gewoon zijn oude topsalaris van 236.000 euro opstrijkt.
monies400.jpg
Foto: fotolia

Als gevolg van de wijzigingen in de zorg bestudeert Espria momenteel in welke vorm de instelling verder moet. Bestuursvoorzitter Meerdink had geen zin meer om leiding te geven aan de veranderingen, en stapte begin dit jaar op. De bestuurder wilde ‘de leiding over de volgende fase in de ontwikkeling van organisatie aan anderen overlaten’, zo meldt RTL Z.

Onderzoek
Bij de bekendmaking van zijn vertrek meldde Espria al dat Meerdink via een stichting onderzoek ging doen naar ‘de samenwerking en coördinatie van zorg en welzijn op lokaal niveau’. Dat blijkt een lucratief onderzoek. In de kleine lettertjes van het onlangs verschenen jaarverslag van de zorginstelling staat dat Meerdink dit onderzoek verricht “onder gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden als bij Espria”. Woordvoerder Peter ter Horst bevestigt dat de ex-topman zijn oude salaris als voorzitter blijft houden. “Het contract loopt tot eind dit jaar.”

Bezoldiging
Als bestuursvoorzitter verdiende Meerdink vorig jaar ruim 236.000 euro. Daarnaast ontving hij vorig jaar nog een vertrekpremie van 18.000 euro. Waarom de zorginstelling een topman die uit eigen beweging opstapte een bestuurdersinkomen blijft betalen voor een onderzoek, kan Espria niet uitleggen. ‘Of iets hoog is, is subjectief. In plaats van een ontslagvergoeding te betalen, kiest de instelling ervoor om iemand iets te laten doen dat van belang is.’ Volgens Espria is de beloning getoetst aan wat in de markt gebruikelijk is. ‘De beloning bleek marktconform.’

WNT
De Wet Normering Topinkomens (WNT) maximeert ontslagvergoedingen voor bestuurders in de (semi-)publieke sector op 75.000 euro. Gisteren meldde RTL Nieuws dat Espria-dochter GGZ Drenthe een ex-bestuurder tot zijn pensioen doorbetaald, als ‘interne toezichthouder kwaliteit’.

Dossier Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.