Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bestuurders moeten zorg en samenleving verbinden’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Om de crisis over de legitimiteit rond het bestuur in de zorg te doorbreken, moeten zorgbestuurders moreel leiderschap tonen en verantwoording afleggen over hun keuzes. Dat zei Kim Putters op het najaarscongres van de vereniging van bestuurders in de zorg NVZD.
‘Bestuurders moeten zorg en samenleving verbinden’
Foto: Stockxchng

Er is veel wantrouwen in de politiek en de media tegenover zorgbestuurders, hield Putters zijn publiek van zorgbestuurders op het NVZC-congres op 28 november voor. Er is veel aandacht voor incidenten, bonussen, de graaicultuur en afgelopen zomer was er zelfs een oproep om af te rekenen met falende bestuurders door hen op een zwarte lijst te zetten.

Doorbreken

Om de legitimiteitscrisis te doorbreken moeten zorgbestuurders zelf het heft in handen nemen,veel meer en eerder verantwoording afleggen over hun keuzes en moreel leiderschap tonen. ‘Welk maatschappelijk belang dient u eigenlijk?’, vroeg Putters aan de bestuurders in de zaal. ‘U maakt in uw bestuurskamer keuzes over kwaliteit en de inzet van personeel. Dat is altijd een waardenafweging. Als zorgbestuurder is het uw taak waarden te ontwikkelen die samenleving, politiek, medici en de gezondheidszorg verbinden.’

Accreditatie

Putters is nauw betrokken bij het opzetten van een systeem van accreditatie voor zorgbestuurders dat de NVZD samen met de Bestuurders Curatieve Zorg Nederland (BCZN) opzet. In de adviesgroep zitten invloedrijke stakeholders als Leon van Halder, directeur-generaal curatieve zorg op het ministerie van VWS, en Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg Rabobank.

Paul Schnabel

Eerder op de avond had Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, een lezing gegeven over solidariteit. Hij stipte het probleem van de dure geneesmiddelen aan. De kern is volgens hem dat te veel mensen te veel dure medicijnen nodig hebben, waardoor de collectieve lasten blijven oplopen. Schnabel acht het onvermijdelijk dat de overheid ernaar streeft om hogere drempels op te werpen om in aanmerking te komen voor collectief gefinancierde zorg. Er zal strenger worden geïndiceerd in de AWBZ, steeds meer zorg uit de AWBZ zal naar gemeenten en de Zorgverzekeringswet gaan en er zal een groter beroep op mantelzorg worden gedaan.

Sweder van Wijnbergen

In de afsluitende bijdrage van de avond was econoom Sweder van Wijnbergen optimistisch. Hij ziet de vergrijzing en de stijgende zorgkosten helemaal niet als een probleem. Tegenover de hoge kosten staan hoge opbrengsten, zoals de hoge waardering van een goede gezondheid. ‘Waarom zouden we niet dertig procent van het bbp aan gezondheidszorg besteden?’ Van Wijnbergen wijst erop dat oud-zijn helemaal niet duur is. ‘De grootste kostenpost is dood gaan. Tachtig procent van de kosten die mensen in hun leven maken, maken ze in hun laatste levensjaar. ‘

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.