Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bethesda spant hoger beroep aan in zaak CZ

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en het Scheper Ziekenhuis in Emmen gaan in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Breda in de zaak tegen zorgverzekeraar CZ.
Bethesda spant hoger beroep aan in zaak CZ

Het ziekenhuis is het niet eens met de door CZ gepubliceerde lijst van ziekenhuizen over de kwaliteit van borstkankerzorg. In het Bethesda Ziekenhuis zou de borstkankerbehandeling matig zijn. De zorgverzekeraar dreigt deze zorg daarom niet meer te contracteren.

Aanpassen

De rechter stelde dat CZ eigen criteria voor de kwaliteit van borstkankerzorg in ziekenhuizen mag hanteren. De reden om opnieuw naar de rechter te stappen, is de uitspraak van 30 november waarin het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam deels in het gelijk werd gesteld. Ook dit ziekenhuis kaartte de CZ-lijst bij de rechter aan. De zorgverzekeraar moet de tekst op zijn website aanpassen, vonniste de rechtbank in Amsterdam.

Onderbouwing

Ook overwegen de ziekenhuizen een bodemprocedure aan te spannen samen met de vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen om helderheid te krijgen welke criteria een zorgverzekeraar wel en niet mag hanteren bij haar zorginkoop. In het geval van de borstkankerzorg zijn door CZ niet wetenschappelijk onderbouwde criteria gebruikt. Dit staat volgens de ziekenhuizen haaks op de gebruikelijke manier van werken in de Nederlandse ziekenhuizen. Bij de vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen zijn bijna 40 kleine en middelgrote ziekenhuizen aangesloten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Rechter: CZ mag eigen criteria opstellen

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Ziekenhuizen in actie tegen werkwijze CZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.