Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Bij Aveleijn dachten de managers vooral aan zichzelf

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Managers bij gehandicaptenorganisatie Aveleijn in Borne koersten op hun eigen doelstellingen en functioneerden niet als team. Bestuurlijke kaders ontbraken. Het lukte de bestuurder, managementteam en clustermanagers niet om dringend noodzakelijke veranderingen in de organisatie door te voeren.
Bij Aveleijn dachten de managers vooral aan zichzelf

Dit zijn enkele kritiekpunten uit het onderzoek dat de raad van toezicht heeft laten doen naar de organisatie. De eilandjescultuur zou zijn versterkt door de aanpak van voormalig bestuurder Johan van Praet, die de principes van integraal management huldigde. De raad van toezicht verklaart het gebrek aan teamwork ‘niet alleen uit onwil of recalcitrantie’. Er zouden ook nooit gezamenlijke doelen zijn bepaald.

Ontslagen regiodirecteur

De directe aanleiding voor de raad van toezicht om het onderzoek te laten doen, was de stroom emotionele reacties die loskwam binnen de organisatie nadat Van Praets opvolger Rob Kievitsbosch regiodirecteur Bert Beijen had ontslagen. Deze zaak ligt op dit moment bij de kantonrechter. Ook zegt de raad van toezicht signalen te hebben ontvangen die wezen op een verstoorde bestuurs- en managementcultuur binnen Aveleijn. Bestuurder Kievitsbosch zit sinds januari dit jaar thuis vanwege een gebrek aan vertrouwen. Hij keert niet terug. Interim bestuurder Wim de Bie heeft zijn taken overgenomen.

Onrust

Al sinds de fusie tussen SDT en Aveleijn in 2007 is het onrustig in de organisatie. Dit verergerde in 2009 door het ontslag van bestuurder Van Praet die in opspraak was gekomen doordat hij een renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro kreeg boven op zijn salaris en andere bonussen. Als gevolg daarvan stapte bijna de gehele raad van toezicht op. In 2011 trad de nieuwe raad van toezicht aan onder voorzitterschap van Pier Eringa. Wim de Bie heeft van de raad van toezicht de opdracht gekregen een plan van aanpak te schrijven dat draagvlak heeft onder zowel medewerkers als cliënten en ouders van Aveleijn. De raad van toezicht zal dit plan moeten goedkeuren. Eringa laat weten dat hij als voorzitter regulier overleg heeft met de interim bestuurder over zijn vorderingen. De reguliere vergaderingen van de raad van toezicht zullen in frequentie toenemen en de raad gaat actief contact onderhouden met alle adviesorganen binnen Aveleijn. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Aveleijn

Lees ook:

Directeur Aveleijn legt werk neer

Rob Kievietsbosch wordt nieuwe bestuurder Aveleijn

Aveleijn vernieuwt raad van toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ja Carina, Vd Scheer heeft mi gelijk. Maar misschien staan de twee zaken tw integraal management en gebrek aan teamwork ten onrechte direct onder elkaar?
    Wim de Bie zal er wel chocola van kunnen maken. Ik wens hem wel sterkte met zo’n ijverige RvT.

  3. Wat wordt hier onder integraal management verstaan? Zoals ik daarin ben getraind en heb gewerkt leidt dat juist niet tot eilandjes. Op managementniveau moeten alle aspecten van beleid juist bij elkaar komen en in samenhang met elkaar gebracht worden.
    Of worden hier de managementtaken weer afgeschoven naar de uitvoerende teams en medewerkers?

  4. intregaal management is de doodsteek voor een zorgorganisatie. het samen de schouders eronder zetten verdwijnt, het wordt ider voor zich, eigen straatje en eigenbelang staat voorop. je creëert allemaal zelfstandige staatjes, et een hoop bureaucratie…….maar ja daar zal de zorg uiteindelijk ook wel aan ten onder gaan. Zorgmedewerkers willen zorgen, en de overige sores moet uit hande genomen worden., door ondersteunende diensten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.