Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijzonder hoogleraar kwaliteit van sterven

Redacteur Zorg+Welzijn
Dr. Suzanne van de Vathorst is benoemd tot bijzonder hoogleraar “Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven” bij het Amsterdams Medisch Centrum. De leerstoel is mogelijk gemaakt door de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde en gepositioneerd bij de afdeling Huisartsgeneeskunde, in het bijzonder Medische Ethiek.
Bijzonder hoogleraar kwaliteit van sterven
Foto: ANP Koen Suyk

De nieuwe bijzonder hoogleraar zal zich bezighouden met het vergroten van wetenschappelijke kennis over het waardige levenseinde, door het medisch en verpleegkundig handelen in deze levensfase te onderzoeken. De huisarts is in Nederland de arts die het meest betrokken is bij de zorg die in de laatste levensfase nodig is, aldus de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, die de leerstoel initieert.

Meer kennis

Dr. Van de Vathorst gaat zich verder inzetten voor beter onderwijs over het levenseinde aan artsen en verpleegkundigen. De NVVE wil met de instelling van de leerstoel dat de kennis rondom de keuzemogelijkheden om waardig te sterven wordt verhoogd. De afdeling Huisartsgeneeskunde van het AMC heeft veel ervaring met onderzoek en onderwijs op dit vakgebied, volgens de NVVE. ‘Kwaliteit van sterven en de eigen keuze die mensen hierin maken, vormt hierop een nieuwe aanvulling.’

Commissies

Suzanne van de Vathorst (1962) studeerde geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. In 2001 promoveerde zij in de wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit. Sinds 1998 werkt zij bij de vakgroep Ethiek en Filosofie van het Erasmus MC. Daar is zij vanaf de oprichting betrokken bij de commissie levenseinde, een commissie die binnen het ziekenhuis adviseert bij levenseindevraagstukken: van het staken van behandeling tot euthanasie. Vanaf 2009 tot nu was Van de Vathorst lid-ethicus van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Zij was onder meer lid van de KNMG commissie die adviseerde over het levenseinde bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen. Op dit moment is Van de Vathorst projectleider van de evaluatie van de Regeling Centrale Deskundigencommissie, waar late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen gemeld moeten worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.