Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blindenkoepel Viziris is failliet

Viziris, de netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking is failliet. Dat meldt de website Anderslezen.nl.

De financiële problemen van de belangenkoepel bleken te groot om het hoofd boven water te kunnen houden. Het bestuur kon niet langer aan zijn verplichtingen voldoen en heeft de stekker uit de organisatie getrokken. De personeelsleden zijn inmiddels ingelicht, aldus Anderslezen .nl.

Financiële problemen

In het voorjaar kwamen grote financiële problemen van Viziris aan het licht toen de salarissen van de medewerkers niet meer betaald konden worden. Daarop zette het bestuur een punt achter de samenwerking met directeur Johan Hahn. De Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) sprong met twee ton financieel bij. Maar nu, een half jaar later blijkt toch dat de organisatie, een samenwerking van de belangenverenigingen NVBS, de MD-Vereniging, de Glaucoom-vereniging, de Fovig, de Nederlandse Vereniging van Geleidehondgebruikers NVG en Retina Nederland, te diep in de problemen zit om door te kunnen gaan. Het onlangs nieuw aangetreden bestuur, hoopt samen met de belangenorganisaties op een doorstart in afgeslankte vorm. Hoe deze toekomst van een nieuwe overkoepelende stichting er uit zal zien, is nog niet bekend.

Doorstart Viziris

Jan van Loenhout, voorzitter van de NVBS, is aangeslagen door alle ontwikkelingen. Hij zegt op de site: “Je denkt natuurlijk in eerste instantie aan al die medewerkers van Viziris die nu op straat staan. Maar we moeten ook vooruit kijken en we hopen dus echt op een doorstart. De belangenbehartiging moet hoe dan ook behouden blijven. Er is geen sprake van dat de organisaties die nu verenigd zijn in Viziris, de taken die ze hadden gedelegeerd aan Viziris, weer zelf op zich zullen nemen. Dat zou ook financiële consequenties hebben. We gaan zo snel mogelijk om de tafel zitten met de betrokken partijen en hopen de steun te kunnen behouden van grote geldschieters als het Oogfonds, de LSBS en het ministerie”, aldus de NVBS-voorzitter. “We moeten voorkomen dat er een groot gat ontstaat in de belangenbehartiging.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.