Home 2021

Laatste blogs

Ziekenhuiszorg

Blog: SEH behoeft kwaliteitsstandaard; een aanzet

Menno Gaakeer en Suzanne Kruizinga geven een aanzet tot een professionele en niet-vrijblijvende kwaliteitsstandaard voor SEH-afdelingen in Nederland. Ze gaan in op ontwerp, voorzieningen en organisatie. 'De eerste en nog ontbrekende stap bij discussies over de toekomstige inrichting van het SEH-landschap in Nederland.'
Ziekenhuiszorg
Canoy

Blog: De zorg ontlasten doe je zo

Marcel Canoy stelt vijf noodmaatregelen voor om de zorg te ontlasten.
Leiderschap
Sophie Bijloos

In zes stappen stoppen met inktschijten: in gesprek over bureaucratie

Drie zorgbestuurders en een verzekeraar in gesprek over hoe bureaucratie een halt toe te roepen en te stoppen met overbodige registraties.
Tech

Blog: Technologie als heilige graal

Er is veel ondersteuning en technologie beschikbaar om mensen met een chronische ziekte zoveel mogelijk te ontzorgen, maar het gebruik ervan moet wel een persoonlijke keuze blijven.
Leiderschap

Intrinsieke motivatie sleepte de gezondheidszorg door 2020

Senior redacteur Bart Kiers blikt terug op de verhalen die hij voor Zorgvisie schreef in het coronajaar 2020. En wordt opnieuw getroffen door de kracht van intrinsieke motivatie.
Financiën

Regeling jaarverantwoording Wmg: fraudebestrijding voor de prijs van 10.000 verpleegkundigen

Minister van Ark rapporteert over de vorderingen van het programma (Ont)regel de Zorg en tegelijkertijd wordt een nieuwe Regeling jaarverantwoording Wmg opgetuigd. De Regeling legt een groot Haags probleem bloot, betogen advocaten Weyer VerLoren van Themaat en Murat Duman.
Tech

Kansen voor AI in medisch-specialistische zorg

Als er ergens veel data te vinden is, is het wel in de medisch-specialistische zorg. Dat betekent kansen voor AI, maar er zijn nog veel belemmeringen.
Leiderschap

Hindermacht en pyrrusoverwinningen: hoe bestuurders Feenstra en Keuzenkamp hun macht ervaren

In een maandelijks gesprek met zorgprofessionals en bestuurders verkent Sophie Bijloos de contouren van een nieuwe zorgethiek aan de hand van bekende filosofen. Deze blog komt voort uit het zevende gesprek aan de hand van filosoof Michel Foucault over machtsuitoefening in het bestuur en toezicht van zorgorganisaties met co-host Hans Feenstra.
Sociaal domein

Blog: Gemeente mag haar eigen zorgbedrijf oprichten

Naar aanleiding van kritiek op de aanbestedingsprocedures in welzijn en wijkteams wijst Martien Bouwmans op andere mogelijkheden voor gemeenten. Zoals een eigen bedrijf.
Personeel
Bosman en Vos

Blog: Drie sleutels als oplossing voor de personeelstekorten

Hoe zorg je voor aantrekkelijk werkgeverschap? Marike Schoneveld en Hanne Veraart verkennen drie mogelijke oplossingsrichtingen.