Home 2023

Laatste blogs

Governance
Steven Sterk

Tien jaar WNT: het landschap bij vertrek van zorgbestuurders

Tien jaar na invoering van de Wet normering topinkomens, is duidelijk dat veel zaken zich laten oplossen binnen de grenzen van de WNT, maar dat de wet niet altijd voldoende ruimte biedt om aan bijzondere situaties recht te doen. 
Personeel

Column Anita Wydoodt: Parttimers, onze eigen schuld

Grotere arbeidscontracten zijn onmogelijk in de zorg want dat willen de zorgprofessionals zelf niet, hoort de bestuurder van etz. Of zijn er ook andere factoren?
Tech

Data-uitwisseling: banken doen het anders en bereiken resultaat

Omdat het niet echt lekker loopt met gegevensuitwisseling in de zorg gaan Zain Ishfaq en Nico van Weert van Nictiz te rade bij andere sectoren. Ze starten bij de banken.
Leiderschap

DOT’s zijn de enige blokkade voor slimme en goedkopere zorg

KPMG publiceerde weer zijn jaarlijkse analyse over de staat van de zorg: Healthcare Horizons. Ziekenhuisbestuurder Jaap van den Heuvel neemt de highlights door.
Personeel
Anneke Westerlaken Zv

Blog: Geef zorgmedewerkers waardering, ook in een marktconform salaris

Ondanks alle personele krapte en de steeds complexere zorgvraag houden de zorgprofessionals de zorg draaiend, schrijft ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken. ‘Het is tijd dat de financiële waardering van zorgprofessionals weer op tafel komt bij de zorginkopers én het kabinet.’
Tech
Bert van Gerwen

Blog: E-health in de voetsporen van e-commerce

Na ongeveer tien roerige jaren is e-commerce volwassen geworden. Toeleveranciers, webwinkels, logistieke dienstverleners en betaalservices werken soepel samen zodat wij als consumenten snel en vertrouwd op onze wenken worden bediend. Als wij dat nu eens als uitgangspunt nemen, dan ziet het er voor de toekomstige zorg rooskleurig uit.
Tech

Datasolidariteit is een voorwaarde voor structurele verbetering van de gezondheidszorg

Om te werken aan structurele en noodzakelijke verbetering van de gezondheidszorg in Nederland is het combineren van patiëntdata uit verschillende bronnen cruciaal, stellen Toon Segers en Freya de Mink van Roseman Labs. ‘Het sleutelwoord is datasolidariteit.’
Kwaliteit

Zeven voorspellingen voor de zorg in 2023

De afgelopen weken hebben we uitgebreid met elkaar teruggeblikt op het oude jaar. Het heeft een reinigende, om niet te zeggen therapeutische, werking om het oude jaar ritueel af te sluiten en met een fris gemoed aan het nieuwe te beginnen. Maar wat zal dat nieuwe ons brengen? Hieronder de wilde voorspellingen van de redactie van Zorgvisie en Skipr.
Kwaliteit
Simona Tiems660

Tien tips voor samenwerkingsovereenkomsten in de zorg

Hoe maak je goede afspraken over samenwerken teneinde passende zorg te kunnen leveren? Advocaat gezondheidsrecht Simona Tiems geeft tien tips.
Tech

Blog: De zorg kan data analytics en AI niet langer links laten liggen

Om ervoor te zorgen dat ons zorgstelsel niet onder de immense druk bezwijkt, moeten we een enorme efficiëntieslag maken. Data analytics en AI kunnen het verschil maken bij een efficiënte inrichting van zorgprocessen, het verlagen van de werkdruk en verbeteren van de zorgkwaliteit. Dat schrijft Antonie Berkel, Technical Account Manager Public & Health bij SAS.