Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

112-centrale in Driebergen wordt overbodig

Voor het falen van de landelijke 112-centrale zijn nog geen excuses, laat staan een langetermijnoplossing gekomen. Dat terwijl die oplossing er al is. Schaf de landelijke 112-centrale maar af.
Guus-Schrijvers300.jpg

Tijdens de grote stroomuitval in Amsterdam en omgeving op 17 januari riep de leiding van de landelijke 112-centrale geen extra centralisten op. Zij schakelde geen regionale meldkamers buiten Amsterdam in als overloop voor de vele mobiele telefoontjes. Ze liet niet terugbellen naar de melders die zij eerder niet te woord had kunnen staan. Deze drie punten stonden wel in de geldende instructies. Dit beeld van een falende leiding van de 112-centrale te Driebergen komt naar voren uit een goed leesbaar en grondig rapport dat op 27 juli verscheen. Bij de publiciteit in de massamedia op 27 juli viel op, dat de leiding van de 112-centrale in functie blijft ondanks haar falen. Verder kon er geen excuus af van de verantwoordelijke minister Kamp voor het falend optreden van zijn medewerkers. Evenmin kwam een langetermijnoplossing naar voren voor het 112-telefoonverkeer tijdens calamiteiten.

Virtuele meldkamer
Op termijn telt Nederland tien regionale meldkamers die alle werken met dezelfde apparatuur,software en uitvraagrichtlijnen. Het zijn er nu 21. Ze verschillen onderling op de drie genoemde aspecten. Het hadden er dit jaar al tien moeten zijn. Als de tien meldkamers eenmaal uniform zijn ingericht, is het mogelijk automatisch door te schakelen bij piekbelasting op een van de meldkamers.Een landelijke meldkamer in Driebergen is dan niet meer nodig: de tien regionale meldkamers fungeren als één virtuele landelijke meldkamer.

Locatieherkenning
Voor zo’n virtuele landelijke meldkamer is essentieel dat de software de locatie van de mobiele 112-beller kan herkennen. Technisch is dat al mogelijk. Dan kan een mobiele melding direct binnenkomen bij de meldkamer van de regio waar de melder zich bevindt. Dan hoeven melders niet meer hun adres op te geven: dat is al bekend. Verschillende meldingen, afkomstig van dezelfde locatie, komen terecht bij dezelfde centralist. Pestmelders, die bijvoorbeeld de centralist lastig vallen met halfdronken gebrabbel, zijn dan gemakkelijker te achterhalen en te vervolgen.
Een bezwaar tegen locatieherkenning van mobiele melders is dat hun privacy daardoor minder groot is. Dat kan potentiële melders afschrikken om een melding te doen. Tja, ik heb hiervoor geen oplossing. Het is een kwestie van bestuurlijke afwegen: betere acute hulp bij calamiteiten of betere privacy. Dan kies ik voor betere acute hulp.

Drie ministers
Deze technisch eenvoudige oplossing van locatieherkenning en tien meldkamers is niet snel te realiseren, omdat de 112-meldkamers onder de verantwoordelijkheid van drie ministers vallen: die van Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid. Zij hebben allen eigen beleidsafdelingen en regionale partners. Dit leidt ertoe dat na een calamiteit zoals de Amsterdamse stroomuitval gezagsdragers niet bereid zijn verantwoording af te leggen in de massamedia, excuses aan te bieden en de falende leiding te ontslaan.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.