Home 2020

Laatste blogs

Eerstelijnszorg

Specialist ouderengeneeskunde = gespecialiseerde huisarts

Aan gespecialiseerde huisartsenzorg voor ouderen in de wijk is groeiende behoefte. Zo'n SO in de wijk kan opgaan in het huisartsenteam, laat Martien Bouwmans zien. Wend je meteen het dreigende tekort aan huisartsen af.
Tech
Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

Blog: Installeer de Coronamelder-app

Installeer de Coronamelder-app. Niet zo zeer voor jezelf, maar wellicht help je er een ander mee.
Personeel
Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

Ophef over een ‘billen wassen’-kop

Een Telegraafkop, gemiste kans, vernauwde blik, een zorgtitel onwaardig. De reacties op het Zorgvisie-artikel 'KLM-stewardessen willen geen billen wassen in de ouderenzorg' waren niet mals. Toch laten we deze kop, na uitgebreid overleg binnen de redactie, boven het artikel staan. Een toelichting.
Personeel

Drie gouden regels voor besturen samen met belanghebbenden

In een maandelijks gesprek met zorgprofessionals en bestuurders verkent Sophie Bijloos de contouren van een nieuwe zorgethiek aan de hand van bekende filosofen. Deze blog komt voort uit het zesde gesprek aan de hand van filosofe Martha Nussbaum over belangenvertegenwoordiging in het bestuur van zorgorganisaties.
Preventie
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Preventie verlaagt ziektelast én zorgkosten

Een Amerikaanse studie brengt voor het eerst de relatie tussen risicofactoren voor ziekten en zorgkosten in beeld. Met preventiebeleid zou de ziektelast met de helft verminderd kunnen worden en de zorgkosten met een kwart, concludeert Guus Schrijvers.
Ziekenhuiszorg

Hoe voorkomen we een derde golf?

De besmettingscijfers dalen en dat betekent dat het kabinet twee vragen moet beantwoorden. De eerste is wanneer we kunnen versoepelen en de tweede wat we nu moeten doen om straks geen derde golf te krijgen. 
Personeel

RVS-advies lost arbeidsmarktproblemen niet op

Minister de Jonge heeft waarschijnlijk niet veel aan het advies van de RVS, betogen Wim Groot en Frits van Merode. Het draagt niet bij aan de oplossing van de arbeidsmarktproblemen in de zorg.
Personeel
RVS-voorzitter Jet Bussemaker

Column Jet Bussemaker: Wat maakt het werk aantrekkelijk voor zorgmedewerkers

43 procent van de nieuwe zorgverleners verlaat de zorg alweer binnen twee jaar. RVS-voorzitter Jet Bussemaker over het advies dat hierin verandering moet brengen.
Tech

Blog: Digitale infrastructuur in bekwame handen van SOC

Haaglanden Medisch Centrum heeft het monitoren van de digitale infrastructuur en de beveiliging ervan uitbesteed aan een security operations center (SOC).