Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Abvakabo FNV schopt stennis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Al vallen de mussen van het dak: Abvakabo FNV gaat door met actievoeren. Al is de cao-VVT al lang en breed aangenomen: de grootste vakbond houdt stug vol.
Abvakabo FNV schopt stennis

Met voorvrouw Lilian Marijnissen trekt de bond ten strijde tegen de naar zijn zeggen ‘schandalig slechte cao’. De loonsverhoging van 2,2 procent zou in werkelijkheid maar 1,2 procent zijn. Een trucje voor de bühne, meent Abvakabo. Dus zoekt de bond het in acties bij zorginstellingen.

Abvakabo-acties

Dat gaat zo: eerst stuurt Abvakabo een persbericht uit dat vermeldt dat de medewerkers zelfs in opstand komen tegen de eigen zorginstelling! Wie vervolgens de betreffende instelling belt, krijgt te horen dat zich een twintigtal mensen voor de deur ophoudt, dat in meerderheid bestaat uit Abvakabo-kaderleden die dus niet in die instelling werken. Waarom toch voert de Abvakabo dit achterhoedegevecht? De loonsverhoging is al twee maanden geleden ingegaan. De andere afspraken binnen de cao-VVT gelden ook al sinds 1 juni. Zo’n 75 procent van de zorginstellingen in de sector is gebonden aan de nieuwe cao, waardoor deze op 90 procent van de werknemers van toepassing is. Wat valt hier nog te winnen? Blijkbaar toch iets, want de Abvakabo heeft de meeste Kamerleden zo ver gekregen om een motie te steunen van GroenLinks en, misschien niet toevallig, de SP.

Draagvlak

Grappig genoeg is het argument van de bond van Marijnissen dat het draagvlak ontbreekt omdat de grootste vakbond het akkoord niet heeft ondertekend. Let wel: NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ hebben samen 4 procent, Abvakabo 6 procent. Blijft over: 90 procent van de werknemers in de zorg die geen lid is van welke bond dan ook. Abvakabo hoopt de werkgevers zo ver te krijgen dat ze weer aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Minister Kamp heeft al gezegd de motie in beraad te houden. Daar zit misschien een opening. Ook als het Abvakabo niet lukt de onderhandelingen te heropenen, houdt de bond de werkgevers wel bezig. Grote zorginstellingen kunnen bezoek verwachten van vakbondsonderhandelaars die naar eigen zeggen de lijst met Abvakabo-maatregelen zullen gaan ‘afdwingen’. Dat lijkt dan weer wat hoog gegrepen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als er ergens problemen zijn, moeten die benoemd worden. Eindelijk wordt door onze vakbond Abvakabo FNV geroepen waar wij jarenlang tegenaan lopen. Wij klagen al jaren over de kwaliteit van zorg in onze verpleeghuis, op onze afdelingen. Maar altijd werd er gezegd dat er geen geld is, en dat als we het niet aankunnen we maar iets anders moeten zoeken. Nu eindelijk is er een vakbond die precies vertelt wat er speelt op de werkvloer, en strijdt om deze problemen op te lossen.

  3. Het “gevecht” tussen Rijk en Arm..Hoe lang nog. Schaf al die slechte zaken af. U bent niets. Allemaal niet. In realiteit tellen er heel andere zaken. En daar hoort geld niet bij. Dat verzonnen de mensen. Net als nu, dat verzinsel gaat Europa aan te gronde ook.

  4. De zorg blijft een slechte werkgever en doet daarbij ook de “leefdruk” van de mensen die afhankelijk zijn vaak onverantwoordelijk hoog stijgen. De Abva leden en kader komen op voor goede zorg en goed werkgeverschap! Eindelijk een bond die dat aandurft! Eindelijk zorgmedewerkers die hun mond open gaan doen.niet alleen voor zichzelf maar ook voor de patienten! Dit is geen achterhoede gevecht. Dit is de toekomst!

  5. kennelijk vonden de andere bonden deze CAO het meest realistische in deze tijd. De doorgeslagen flexibiliteit is niet voor iedereen een onderwerp, vele vinden het heerlijk om dagdelen te werken. Hele dagen werken moet kunnen voor de mensen die vanaf 28 uur werken, volgens mij is dit ook de afspraak. Door de recessie is er voldoende aanbod van personeel.Blij met en in je werk blijven is belangrijk en daar doet abvakabo nu afbreuk aan.

  6. Het ontbreekt hier aan feiten kennis. De leden van abvakabo zijn 11 procent van de medewerkers van die onder de cao VVT vallen. Detail, maar toch tekenend voor het gebrek aan kennis. Het gaat Abvakabo niet alleen om de loonsverhoging, maar vooral om het aanpakken van de problemen in de zorg. Dat gebeurt met het akkoord dat er nu ligt niet. De werkdrukr wordt niet aangepakt en er wordt niks aan de doorgeslagen flexibiliteit gedaan. Hierdoor gaat de kwaliteit van zorg achteruit, een gemiste kans. Dit stuk negeert de problemen op de werkvloer en maakt zich druk om hoe de vakbond dit onder de aandacht wil brengen. Lijkt mij de energie in de verkeerde dingen steken. Over een achterhoedegevecht gesproken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.