Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Achterhoekse ziekenhuizen: zo kunnen ze voortbestaan

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
De medisch specialisten van het Slingeland  (SZ) te Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) te Winterwijk zijn ernstig verdeeld over de toekomst van hun zorg. Hoe moet het nu verder met beide ziekenhuizen? Guus Schrijvers geeft tips.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Skipr berichtte hierover op 31 januari. De steen des aanstoot betreft drie afdelingen in Winterswijk die op termijn zouden moeten sluiten: intensive care, kinderafdeling en verlosafdeling.

Storm van protest

Het SZ en het SKB vallen samen onder dezelfde raad van bestuur en raad van toezicht. Nadat laatstgenoemden bovenstaande plannen in november openbaar maakten, kwam een storm van protest op bij de gemeenteraad en bevolking van Winterswijk. Alle gremia van beide ziekenhuizen zoals ondernemingsraad, cliëntenraad en medisch specialisten stonden achter de plannen. Door het protest viel een deel van de steun van de medewerkers weg.

De specialisten zijn sinds 1 mei vorig jaar verenigd in Medisch Specialistisch Coöperatief (MSC) van de Achterhoek. Het bestuur ervan is nu demissionair en voor een deel afgetreden, net als bestuursvoorzitter Chrit van Ewijk. Het andere bestuurslid Bijar Altalabani heeft zich ziek gemeld. De ervaren directeur van het SKB Erwin Bomers treedt op als interim-bestuurder.

Regiogroep

Inmiddels heeft de raad van bestuur van SZ en SKB een regiogroep Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek gevormd. Deze bestaat uit dit bestuur, vertegenwoordigers van het genoemde MSC, huisartsen Oost- en West-Achterhoek, verloskundigen in de regio, de Cliëntenraad, Zorgbelang Inclusief, Witte Kruis Ambulancediensten, Achterhoekse colleges van B en W en zorgverzekeraars Menzis en VGZ. Voorzitter is Menzis-directeur Joris van Eijck. Deze heeft grote ervaring met haperende samenwerking van ziekenhuizen in Drenthe en in de regio Den Haag.

Drie tips

Met wat voor advies zou deze regiogroep moeten komen? Ik geef enkele tips:

  1. Ik deel de opvatting van de Gemeenteraad in Winterswijk dat er volwaardige specialistische zorg moet blijven voor de bevolking in het oosten van de Achterhoek. Dat wil niet zeggen dat het ziekenhuis 24/7 open moet blijven voor alle specialismen. Er zijn alternatieven denkbaar. Mogelijkheden zijn een huisartsen-plus centrum, extra ambulancezorg, een acute zorgpost (ook voor spoedverloskunde) met centrale triage of  een intensive care afdeling die op afstand wordt gemonitord. Ook het beter vooraf selecteren van zwangeren met kans op complicaties tijdens de bevalling kan een optie zijn. Ik weet niet of deze alternatieven al aan de orde zijn geweest in de Achterhoek. En ook niet of algemene kennis hierover aldaar toepasbaar is. Ik mag hopen dat de regiogroep start met statistieken over zorgvraag en -aanbod in de Achterhoek. Daarnaast over wetenschappelijke inzichten en professionele normen. Daarna kan zij met argumentatie daarvan afwijken als dat voor de volksgezondheid in de Achterhoek beter is.
  2. Op basis van deze kennis zijn verschillende scenario’s te ontwerpen. De eerste is continuering van het bestaande zorgaanbod in Winterswijk en Doetinchem. De tweede concentratie van de meeste acute zorgfuncties in Doetinchem. En de derde benutting van e-health en andere moderne interventies voor acute zorg. Tegenwoordig kunnen gezondheidseconomen bij elke scenario ook kostenplaatjes maken. Volgens mij moeten Menzis of de raad van bestuur deze kostenplaatjes niet zelf berekenen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau is geschikter om vertrouwen te wekken bij alle belangengroepen.
  3. Een ziekenhuis biedt niet alleen acute maar ook electieve zorg aan zoals heup- en knievervangingen en staaroperaties. De genoemde regiogroep neemt ongetwijfeld het zorgaanbod hiervan ook in haar advies mee. In andere regio’s wordt dat aan de onderhandelingstafel oneerbiedig een package deal genoemd. De locatie die enige acute zorg inlevert, krijgt extra gelegenheid om electieve zorg aan te bieden. Dit betekent voor Winterswijk dat in welk scenario dan ook de werkgelegenheid en de omzet van de gezamenlijke medisch specialisten aldaar behouden blijft.

Wijsheid en sterkte

Ik wens alle partijen in de Achterhoek veel wijsheid en sterkte toe. Ik hoop dat jullie alle scenario’s beoordelen vanuit vier perspectieven. Dat zijn bevorderen volksgezondheid, bevorderen individuele kwaliteit van zorg, stimuleren van doelmatigheid van zorgverlening en behoud van de arbeidsmotivatie van alle professionals. Mijn tips gaf ik vanuit deze perspectieven.

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.