Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambtsdaad

Nog maar net in functie of minister Klink en staatssecretaris Bussemaker hebben hun eerste spraakmakende ambtsdaad verricht. En het is gelijk koren op de molen van de critici.

Zo zou Klink een stokje hebben gestoken voor een nieuwe publiciteitscampagne voor orgaandonatie omdat er teveel “bloot” in zit.

Verspilling

Het foldermateriaal, enkele tienduizenden in getal, kan vanwege het ministeriële veto direct de prullenbak in. Eenzelfde verdenking van verspilling heeft Bussemaker over zich afgeroepen door 1,2 miljard euro vrij te maken voor beknelde houders van een persoonsgebonden budget (pgb). Een fatsoensoffensief gekoppeld aan potverteren, dat belooft nog wat voor de komende tijd.

Stagnatie

In het veld leven ondertussen heel andere preoccupaties. Vooral de stagnatie van de marktwerking baart menigeen zorgen. Zo beklagen de zorgverzekeraars zich erover dat ze onvoldoende speelruimte krijgen om hun rol als zorginkoper waar te maken. Zolang het aantal vrij onderhandelbare verrichtingen in de curatieve zorg beperkt blijft tot tien a twintig procent zitten de zorgverzekeraars vastgebakken aan hun rol van veredeld betaalkantoor.

Onderneming

Een ietwat gemakkelijk excuus, vinden de ziekenhuizen. De verzekeraars hebben het gewoon te druk met zichzelf. Liever snoepen ze elkaar klanten af met reclame en premiestunts, dan dat ze zich serieus verdiepen in het reilen en zeilen van de curatieve sector. De ziekenhuizen hebben zo weer hun eigen reden om te mopperen. Zolang de huisvestingscomponent niet definitief geregeld is, komen ze nooit aan echt ondernemen toe, luidt de klacht.

Dialoog

Gejeremieer en zwarte pieten, zo kennen we de zorg weer. Toch zouden Klink en Bussemaker er verstandig aan doen de geluiden uit het veld serieus te nemen, temeer daar ze deel uitmaken van een kabinet dat zich er op voor laat staan de dialoog met de samenleving te zoeken. Daarin passen natuurlijk geen ministeriële oekazes, ook al hebben deze betrekking op een tamelijk onbenullig onderwerp als een publiciteitscampagne. Vooralsnog voelt vooral het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) zich door Klink in de kuif gepikt, maar het idee van bemoeizuchtig, autoritair optreden kan ook makkelijk elders in het dorp dat de zorg is blijven hangen.

Door: Philip van de Poel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.