Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaker meerjarig contract met ziekenhuis

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het aantal meerjarige contracten met ziekenhuizen stijgt fors. De meeste zorgverzekeraars hebben voor dit jaar met een kwart van de centra voor medisch specialistische zorg meerjarenafspraken gemaakt. Dat blijkt uit een inventarisatie van VWS.
contract.jpg
Foto: Rgbstock/Zela

‘Bij vrijwel alle verzekeraars zien we een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, variërend van 1 tot 27 procentpunten’, schrijft minister Schippers aan de Kamer. Ook voor de huisartsenzorg, farmaceutische zorg en fysiotherapie zijn vaker meerjarencontracten afgesloten. Opvallend is dat in de ouderenzorg geen enkel meerjarencontract is afgesloten. In de ggz is het beeld verdeeld. De ene helft van de verzekeraars sluit geen enkel meerjarencontract af, de andere helft doet dat met een derde van de instellingen en vrijwel alle vrijgevestigden. Van een toename is in de ggz geen sprake.

Dossier zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.

Investeringen in kwaliteit van zorg
Schippers geeft aan dat meerjarige contracten een krachtig instrument kunnen zijn om investeringen in de kwaliteit van zorg beter van de grond te krijgen. ‘Het is goed om daarbij in gedachten te houden dat het vaak een resultante is van gedeeld vertrouwen in elkaars ondernemerschap en een gezamenlijke toekomstvisie’, aldus de minister.
De minister wil de belemmeringen voor meerjarencontractering wegnemen. Dat betekent dat ze wijzigingen in wet- en regelgeving beperkt en dat wijzigingen die toch worden doorgevoerd tijdig bekend worden gemaakt.

Bereidheid onder zowel grote als kleine verzekeraars
Uit de inventarisatie van het ministerie van VWS blijkt dat de gemiddelde looptijd van meerjarencontracten twee tot vier jaar is en dat er geen verschil is tussen grote en kleine verzekeraars als het gaat om de bereidheid dergelijke contracten af te sluiten. Wel kunnen er strategische redenen zijn om juist contracten met een looptijd van een jaar af te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer in een sector veel aanbieders zijn en er veel concurrentie bestaat.
De voordelen van langjarige contracten voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn lagere administratieve lasten, meer diepgang in gezamenlijke projecten en de mogelijkheid om langetermijninvesteringen te doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.