Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Begrijpen de lijsttrekkers de zorg wel?

Steven de Waal
We hebben nu een aantal grote lijsttrekkersdebatten gehad. De meest recente was afgelopen woensdag in Carré. Een ding is duidelijk: hier zijn generalistische rekenmeesters aan het woord die vooral heel goed luisteren naar de economen van het CPB.
Begrijpen de lijsttrekkers de zorg wel?

Alle getallen kent men van buiten en Cohen valt dus op als hij het een keer niet weet. Bijna alle schermutselingen gaan over geld. Hoe krijgen we minder kosten? Hoe kunnen we zorgen dat mensen meer betalen? Hoe rechtvaardig is dat? Hoe inkomensafhankelijk zijn premies en eigen risico? Het meest ‘inhoudelijke’ dat ik hoorde ging over organiseren dichtbij de mensen (Roemer, Cohen) en – ineens – heel kort het woord ‘huisartsenpost’ (Rutte).

Eigen Haagsche werkelijkheid

De lijsttrekkers creëren zo opnieuw hun eigen Haagsche werkelijkheid. Want wat is de echte werkelijkheid? Dat de economen van het CPB nog geen maand vooruit kunnen voorspellen, laat staan tot 2040. Dat weten we uit de bankencrisis en de voortdurende aanpassing van hun prognoses terwijl de crisis vorderde.

Management en werkvloer in de zorg

De zorg is voor de kiezer veel meer dan alleen koopkrachtplaatjes en eigen risico’ s. Het gaat de patiënt om goede zorg, aandacht, bejegening en deskundig personeel. Dat blijkt uit alle cliëntenpeilingen. En ook dat er heel veel innovatie plaatsvindt, zowel in het beginnende marktstelsel van de cure, als in het vage en slecht georganiseerde planningssysteem van de care. Zou het dus kunnen zijn dat dit allemaal niets te maken heeft met stelsel en ideologie, maar met management en werkvloer in de zorg zelf?

Politici en sector

Er tekent zich een nieuwe tweedeling af: tussen politici en sector. De een weet weinig van de echte zorg en laat zich influisteren door economen. De ander werkt en innoveert stug door en probeert zo opportunistisch mogelijk te profiteren van de Haagsche plannen. Wie vraagt de lijsttrekkers eens net zo door over de zorg als over CPB-getallen? Over Buurtzorg of domotica of SEH’s of preventie of declaratiefraude of coöperaties, om maar eens wat interessante kwesties te benoemen. (Steven de Waal, voorzitter Public SPACE Foundation)

Lees meer:

Dossier gastweblog

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Belevenissen van een verzorgende.
  Begrip,Begrip,
  Dat je voor de zorg een groot inlevingsvermogen nodig hebt is duidelijk. Als ik echter op mijn dienstlijst zie dat ik komende week 40uur moet werken denk ik toch,dit zou verboden moeten worden! Als moeder,huisvrouw,collega,zus,vriendin,vrouw snap ik echter niet dat moeder en huisvrouw al niet lang geleden door de staat erkend is!! Als moeder zijnde probeer ik echt mijn puberende kinderen zo goed mogelijk te begeleiden en als vrouw zijnde mijn hormonen, die af en toe opspelen, zo goed mogelijk onder bedwang te houden zodat zij niet spontaan hun uitweg vinden door iedereen met een snauw af te doen of bij een kleine tegenslag spontaan in huilen uit te barsten.
  Gelukkig word ik dan op mijn werk weleens beloond.
  Vanmorgen nog een cadeautje geheel gerold in wc-papier verstopt onder een hoofdkussen. Het was niet moeilijk om het te vinden want een bruin spoor leidde mij al snel tot de goede plek.
  Een volgende kamer plakte ik bij iedere stap aan de vloer vast maar deze Mevrouw was dan ook de avond ervoor goed ziek geweest. Natuurlijk vroeg ik later op de ochtend of de arts even mee bij Mevrouw wilde gaan kijken. Toen zij antwoordde op zijn vraag dat het goed ging keek de arts mij enigszins verbaasd aan alsof hij twijfelde aan mijn verhaal. Ik dacht nog begripvol misschien is de arts even vergeten op wat voor afdeling hij is, en dat hij als hij zelf de code van deur niet kan onthouden hij niet van de afdeling afkan. Geduldig adviseerde ik hem om Mevrouw te vragen even te gaan staan. Mevrouw gaf zichtbaar pijn aan in haar maagstreek en rug. Daarop stelde de arts mij de vraag of Mvr gevallen was? Had ik een paar minuten geleden niet verteld dat Mvr zwart braakte en rode urine had??
  Later op de middag klonk er paniek op de naast gelegen afdeling. Ook daar staat een collega alleen in de middag omdat de staat besloten heeft dat er bij deze ZZP-indicatie niet meer geld nodig is.
  Een man wil daar uit het raam springen,dat tot mijn verbazing dan ook wagenwijd openstaat. Natuurlijk kun je jezelf hierbij afvragen of deze man helemaal op de goede afdeling zit maar op dat moment ben jij toch de verantwoordelijke,of niet?? Later thuis probeer ik dit incident te begrijpen met 9 dementerende bewoners en de bezuinigingen van de staat moet dit wel bedoeld zijn om de vergrijzing tegen te gaan…
  Als ik op woensdag geen avonddienst heb komen mijn ouders bij mij zo ook op zaterdagmiddag Mijn vader heeft alzheimer.
  Omdat je als mantelzorger,dochter een steeds grotere rol moet gaan spelen. Maar genoeg voor nu even….
  Sandra de Geest

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.