Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Berichtenverkeer, al weer…

Berend de Vries heeft al meer dan 20 jaar ervaring met ict in de zorg. Sinds 2009 is hij Managing Partner van Comfort-IA. Hij richt zich op informatiseringsbeleid en informatiebeveiliging voor zorginstellingen en gemeentelijke instanties. Zijn blogs voor Zorgvisie schrijft hij meestal samen met zijn collega Jaap van der Wel.
Hoe is het toch mogelijk dat ik wel met ongeveer iedereen tekstberichten kan uitwisselen via mijn smartphone maar niet met mijn zorgverleners? Berend de Vries heeft een oplossing.
Berend de Vries

Het zou toch zo handig zijn om even een appje te sturen naar de apotheek met de vraag of ik die gigantische pillen ook in tweeën mag breken voor het slikken. Of naar de huisartspraktijk met de vraag of ik vanmiddag nog even langs kan komen. Of naar het ziekenhuis waar die afspraak met de specialist blijft.

Je kunt natuurlijk ook bellen, maar ik heb er genoeg van om te luisteren naar de vriendelijke stem die me vertelt dat er nog drie wachtenden voor me zijn. Als die lang van stof zijn, hang ik er dus nog een uur.

Niet toegestaan

‘Iedereen’ gebruikt WhatsApp. Dat is echter in de zorg niet toegestaan omdat dan de Europese privacywetgeving, de AVG, wordt overtreden. WhatsApp is eigendom van Facebook, verzamelt gegevens over het gebruik van de berichten (met wie, hoe laat, hoe lang, waar, vanaf welk toestel etc., genoeg om heel erg veel van de gebruiker te weten te komen) en stuurt de verzamelde gegevens door naar de USA.

Daarbij komt dat WhatsApp sinds afgelopen najaar het gebruik van de applicatie voor zakelijk gebruik, en dat ben je als zorginstelling, niet meer toestaat.

Maar het zou toch zo handig zijn. En daarom zijn er allerlei speciale communicatie­programma’s gemaakt die dit gat in de zorg vullen. Allemaal ook met een specifiek doel. De een is er voor het plannen van afspraken, de ander voor consulten op afstand en weer een voor het managen van de eigen zorg. Heel goede applicaties, maar ga het maar eens begrijpen als je geen ICT’er bent.

Alternatief

Is er dan niets dat WhatsApp kan vervangen? Jazeker is dat er! Het alternatief voor WhatsApp heet Signal. Het maakt gebruik van state-of-the-art end-to-end encryptie. Die is zo goed dat WhatsApp de methode heeft overgenomen, met dat verschil dat er bij Signal geen centrale sleutel is. Berichten zijn dus echt voor niemand leesbaar, alleen voor de ontvanger.

Signal is wel een Amerikaanse organisatie maar geen bedrijf. Het verzamelt geen gegevens en verhandelt dus ook niets. Signal software is Open Source. Dat betekent dat de programmacode op ieder moment beschikbaar is voor controle door iedereen. En die controle gebeurt dus ook. Gegarandeerd geen achterdeurtjes of lekkage van gegevens.

Kantelpunt

Signal is zo veilig dat de Europese Commissie de app heeft aanbevolen voor gebruik publieke instant messaging. Het verspreidt het gebruik nu actief onder de ambtenaren. Lastig bij zo iets is dat op dit moment nog “iedereen” WhatsApp gebruikt, maar met enig duwen bereiken we vast een kantelpunt.

Dus bij deze een oproep aan de hele zorg om over te stappen naar Signal, te zorgen voor veilige berichten uitwisseling en dat nu eens echt te gaan doen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.