Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bundel kennis, innovatie en bedrijfsleven’

‘Samenwerken aan één ecosysteem van innovatie. Dat is nodig om Nederland van toekomstbestendig, toekomstbehendig te maken.’
Peter De Jong Raziels.nl
Peter de Jong Raziels.nl

Deze bijdrage is mede mogelijk gemaakt door AbbVie.

Sinds 2011 stimuleert de Topsector Life Sciences & Health (LSH) de publiek-private samenwerking voor de gezondheid en zorg. Zodat ideeën sneller uitgroeien tot gevalideerde producten en diensten, Nederland nog gezonder wordt én het bedrijfsleven mee kan doen op de internationale groeimarkt. De eerste stappen waren succesvol, het vooruitzicht veelbelovend.

Vanuit de crisis …
De innovatieve Nederlandse gezondheidszorg staat internationaal hoog aangeschreven, mede door de sterke kennispositie van universiteiten en UMC’s. Tijdens de recente economische crisis werd besloten om dit kennislandschap meer dienstbaar te maken voor het Nederlandse bedrijfsleven. Goed voor de gezondheid en zorg én voor de internationale concurrentiepositie van LSH-bedrijven. Achteraf heel logisch: kennis en innovatie bundelen met commerciële slagkracht van het bedrijfsleven.
Publiek-private samenwerking kan immers de uitdagingen van de vergrijzing aan, door te zorgen dat innovatieve geneesmiddelen sneller de markt bereiken en dat werknemers zo lang mogelijk vitaal kunnen doorwerken.

… door de samenwerking
Patiëntengeledingen, overheden, kennisinstituten en bedrijfsleven hebben samen alles in huis om de opgaven voor de gezondheid en zorg te benoemen en aan te gaan. Vanuit het Topteam, de Regiegroep en het Bureau van de Topsector LSH stimuleren we die samenwerking en zorgen we dat men op één lijn komt. Dat leidde al tot duurzame publiek-private partnerschappen, zoals het Innovative Medical Devices Initiative voor de ontwikkeling van medische technologie, RegMedXB dat zich richt op het maken van nieuwe organen, en Oncode Institute waarin 49 researchteams samenwerken om kanker de wereld uit te helpen. Inspirerende samenwerkingen op basis van maatschappelijke behoeftes én met economisch perspectief. Inmiddels zijn ook een aantal andere aansprekende samenwerkingen in voorbereiding, zoals PharmInvest, de Dutch Cardiovascular Association en de Longalliantie P4O2.

… naar Topuniversiteit Nederland
Voor de volgende stappen nodigen we patiëntengeledingen, ondernemers, wetenschappers, zorgprofessionals én -bestuurders uit om zich te laten inspireren door deze voorbeelden. Dat kan via ons, maar ook via de Regionale Ontwikkelmaatschappijen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wij kunnen hen introduceren bij de partnerschappen en bij andere Topsectoren, zoals Chemie, Logistiek, Creatieve industrie of Agri & Food. Zo ontstaat één ecosysteem voor kennis en innovatie. Als het ware één grote Topuniversiteit Nederland, waar maatschappelijke en economische partners de handen ineen slaan. Dat is in ieders belang. Het is nodig om Nederland de stap te laten zetten van toekomstbestendig naar toekomstbehendig.

PROF. DR. NICO VAN MEETEREN
Nico van Meeteren is directeur van het bureau van Topsector Life Sciences & Health (LSH). LSH is een van de negen topsectoren geselecteerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Een sector waarin Nederland internationaal toonaangevend en concurrerend is én waarin patiënten, bedrijfsleven, onderzoeksinstituten en de overheid samenwerken om antwoorden te vinden op de grote maatschappelijke uitdagingen.

Top Sector Life Sciences & Health
www.health-holland.com
info@health-holland.com

Deze rubriek is geschreven door een partner van Zorgvisie en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.