Concurrentie tussen zorgverzekeraars werkt niet

Er bestaan vier soorten van marktwerking in de zorg: de concurrentie tussen zorgaanbieders om contracten met zorgverzekeraars; de concurrentie tussen zorgaanbieders om de keuze van de patiënt; het persoonsgebonden budget waarbij de cliënt zelf contracten sluit met zorgaanbieders en ten vierde de concurrentie tussen zorgverzekeraars om de poliskeuze van verzekerden.
Guus-Schrijvers300.jpg

Deze laatste vorm van marktwerking om de poliskeuze willen drie politieke partijen reduceren (Groenlinks, Christen Unie, CDA) en drie (PvdA, SP en 50-plus) helemaal afschaffen. Drie zeggen hier niets over: VVD, D66 en PVV. Is het mogelijk de eerste zes partijen  op één lijn te krijgen zodat ze bij de kabinetsformatie elkaar op dit punt kunnen versterken? Of indien hierover bij de formatie  geen onderhandelingen plaatsvinden, is  een initiatief-wetsvoorstel van de eerste zes partijen op dit punt mogelijk? Dat kan dan later in de regeerperiode aan de orde komen.

Het volledig afschaffen van concurrentie tussen zorgverzekeraars houdt het volgende in:

9
143

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.