Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De zorgbestuurder zit klem

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Je kunt als ondernemend zorgbestuurder geen kant meer op. Vroeger was het ook niet best, maar nu viert de onzekerheid hoogtij. Terwijl het toch zo hoopgevend begon met de introductie van marktwerking in de zorg. Eindelijk verlost van de lumpsum, op naar het grote geld! Maar de mooie plannen van minister Hoogervorst zijn door zijn opvolger Klink omgezet in voorzichtiger beleid.
De zorgbestuurder zit klem

Het vrije prijssegment gaat slechts in stapjes omhoog, terwijl hup, in één keer naar zeventig procent veel meer zoden aan de dijk zou zetten. Iedereen wil het, maar de politiek ligt dwars. Gevoed door onderbuikgevoelens en de publieke opinie, die marktwerking de schuld geven van de problemen bij Meavita, Philadelphia of de IJsselmeerziekenhuizen.

Het huidige politieke klimaat maakt minister Klink huiverig om zijn brief over winstuitkering nu naar de Kamer te sturen. Voorlopig heb je als zorgbestuurder geïnteresseerde private investeerders dus weinig te bieden. Ondertussen probeer je geld te besparen door je bedrijfsprocessen doelmatiger in te richten. Dikke kans dat VWS dat beloont met een efficiencykorting. Inmiddels zijn ook je grond en gebouwen niet meer veilig voor de grijpgrage vingers van de overheid. Hoewel de vastgoedklem vorig jaar op last van de Raad van State werd afgeschaft, blijkt deze toch niet helemaal naar de prullenbak te zijn verdwenen. Klink zint op aanpassingen in de wet om meer invloed te krijgen op vastgoedtransacties van zorg­instellingen. Want: al het geld moet behouden blijven voor de zorg. Zelfs het laten wegzakken van vastgoed in onder de stichting hangende bv’s dreigt straks verleden tijd te zijn. Weg appeltje voor de dorst. Wie dacht zijn mooie nieuwe zorggebouwen terug te kunnen verdienen met productieverhoging in het vrije prijssegment, komt ook van een koude kermis thuis. Klink heeft vorig jaar al gedreigd met een prijsbeheersingsinstrument voor het geval de kosten van de vrije dbc’s de pan uit rijzen. Met de NMa-uitspraak die de Zeeuwse ziekenhuizen verplicht zich aan het landelijk gemiddelde te houden, kan de eerste stap wel eens zijn gezet. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.