Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dokter@gmail.com

Berend de Vries heeft al meer dan 20 jaar ervaring met ict in de zorg. Sinds 2009 is hij Managing Partner van Comfort-IA. Hij richt zich op informatiseringsbeleid en informatiebeveiliging voor zorginstellingen en gemeentelijke instanties. Zijn blogs voor Zorgvisie schrijft hij meestal samen met zijn collega Jaap van der Wel.
Google, Whatsapp en hun collega’s verzamelen gegevens over ons om die gegevens door te kunnen verkopen aan reclamebureaus. Zo nu en dan maken geheime diensten ook graag gebruik van het verzamelwerk. Het is het verdienmodel van Google, Whatsapp en collega’s: wij krijgen gratis faciliteiten en die betalen we met onze privé-gegevens. Dit is heel duidelijk en staat in de gebruiksvoorwaarden.
Berend de Vries.jpg

Gebruiksvoorwaarden? Ja, die lap juridische tekst die u altijd snel wegdoet door op ‘akkoord’ te klikken voordat u die leuke app gaat gebruiken. Ooit een poging gedaan om die gebruiksvoorwaarden te lezen of bent u niet zo levensmoe?

Toch zijn die voorwaarden best spannend. Zo staan in de voorwaarden van Google, eigenaar van de prettige gratis e-maildienst Gmail, dat ze informatie over uw e-mailverkeer mogen verzamelen, analyseren en bewerken met als doel informatie te genereren om u passende aanbiedingen te kunnen doen. Ze mogen ook de inhoud van uw e-mailberichten analyseren en gebruiken. En ze mogen informatie uit verschillende diensten combineren zodat uw profiel, en dat van iedereen met wie u mailt, scherper wordt. Mocht u iets vertrouwelijks te melden hebben, via Gmail weet Google wat het is en al hun klanten ook. U heeft er toestemming voor gegeven dus dat mag.

Niet veilig
Zorgverleners worden geacht om medische informatie van hun patiënten geheim te houden. Met patiënten e-mailen is al een beetje gevaarlijk: e-mail gaat via het openbare internet en is niet veilig. Kwaadwillenden kunnen de e-mails onderscheppen. Patiënten verlokken om hun medische zaken per e-mail voor te leggen, en het maken van een afspraak hoort daar al bij, is niet netjes. Toch?

Zouden er zorgverleners zijn die hun patiënten proberen te verleiden hun medische zaken aan Google door te geven?

Jazeker! Tik in de Google-zoekmachine maar eens in ‘huisarts gmail’. Het resultaat is een lijst van ongeveer 50 huisartsen die u met vragen kunt benaderen op een Gmail-adres.
En ‘psycholoog gmail’ levert meer dan 140 hits op. En dat terwijl het simpele feit dat ik per e-mail contact zoek met een psycholoog vaak al als vertrouwelijk wordt gezien.

Privacywetgeving
Een andere mailprovider is op z’n plaats. Een Europese e-mailprovider valt tenminste niet onder de Amerikaanse privacywetgeving en zal andere gebruiksvoorwaarden toepassen. Wellicht moet de zorgverlener daar dan wel een klein bedrag voor betalen. Een alternatief zijn beveiligde invulformulieren op websites. Dan komt de vertrouwelijke informatie tenminste niet op de server van de e-maildienstverlener terecht. Veilige informatie-uitwisseling is echt wel te doen en voor een beetje websitebouwer stelt het niet veel voor.

Turf het aantal hits
Het huiswerk voor komende week: Bedenk een leuke zorgverlener en vul in de Google-zoekmachine zijn specialisme met de toevoeging ‘gmail’, ‘mail.com’, ‘hotmail’, ‘outlook’ of ‘yahoo’ in. Turf het aantal hits en meld het hieronder.
U kunt ook zoeken naar ‘free e-mail provider’. Dan krijgt u een hele lijst die u ook kunt uitproberen. De gebruiksvoorwaarden doorspitten bewaren we voor een volgende keer want die snappen we best wel: ‘gratis’ is betalen met privacygevoelige informatie.

Berend de Vries, managing partner Comfort-IA

2 REACTIES

  1. Ja, leuk idee een webformulier op een beveiligde site. Maar de patiënt wil wel antwoord en heeft zelf geen beveiligde mail of website. Dus dan gaat alles alsnog over het openbare internet… Kortom, je moet al snel over naar een beveiligde website met zoiets als een berichtenbox waarbij de patiënt alleen een neutrale mail krijgt dat hij een bericht heeft ontvangen dat hij kan lezen op de website.

  2. Lees alle reacties
  3. En wie toch bezig is: kijk eens voor aan in de adresregel van uw browser, voordat u een formulier op de website van een medische instelling (huisarts, fysiotherapeut etc.) invult. Veilig, slotje? Zo niet, niet invullen en instelling waarschuwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.