Droombestuurders

Staatssecretaris Martin van Rijn kan lokale bestuurders voor de Transitie langdurige zorg niet meer bieden dan dromen over inspiratie. Filosoof en wetenschapper Klaas Mulder betwijfelt of de 'Yes-we-can'-aanpak wel gaat werken als tegelijkertijd zo hard wordt bezuinigd.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Droombestuurders

Als de Rijksoverheid in het verleden grote veranderingen in de samenleving wilde bewerkstelligen, stelde ze daarvoor een wet vast en maakte ze budgetten vrij. In de ruimtelijke ordening waren er de Vierde nota en het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. In het onderwijs hadden we de Mammoetwet, in de zorg de AWBZ. Het waren allemaal min of meer klassieke sturingsprogramma’s: maatschappelijke veranderingen werden afgedwongen met een stelsel van wet- en regelgeving, huisvestingsbeleid, subsidies en vastgestelde beroepscompetenties voor professionals.
Met de invoering van de Wmo in 2006 veranderde dat. Aan mijn studenten in het hbo vertel ik dat je die afkorting ook als

1
50

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Een staatssecretaris die niet verder komt in z'n beleid dan dromen is natuurlijk uiterst zorgelijk! Eerst wordt de zorgstructuur in de volle breedte in NL kapot gemaakt en gelijktijdig wordt fors financieel bezuinigd op de kwaliteit van de zorg – door heel veel medewerkers over te hevelen van het NL-zorgbudget naar het NL-uitkeringsbudget!
    Wat jammer dat dit niveau Nederland bestuurd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.