Droombestuurders

Staatssecretaris Martin van Rijn kan lokale bestuurders voor de Transitie langdurige zorg niet meer bieden dan dromen over inspiratie. Filosoof en wetenschapper Klaas Mulder betwijfelt of de 'Yes-we-can'-aanpak wel gaat werken als tegelijkertijd zo hard wordt bezuinigd.
Droombestuurders

Als de Rijksoverheid in het verleden grote veranderingen in de samenleving wilde bewerkstelligen, stelde ze daarvoor een wet vast en maakte ze budgetten vrij. In de ruimtelijke ordening waren er de Vierde nota en het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. In het onderwijs hadden we de Mammoetwet, in de zorg de AWBZ. Het waren allemaal min of meer klassieke sturingsprogramma’s: maatschappelijke veranderingen werden afgedwongen met een stelsel van wet- en regelgeving, huisvestingsbeleid, subsidies en vastgestelde beroepscompetenties voor professionals.
Met de invoering van de Wmo in 2006 veranderde dat. Aan mijn studenten in het hbo vertel ik dat je die afkorting ook als

1
34

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.