Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen risico’s

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Amper drie jaar na haar verschijning gaat de no-claim in de zorg weer af door de zijdeur. Voormalig minister Hoogervorst is er niet rouwig om, hij beschouwde de no-claim toch al als een misrekening.

Amper drie jaar na haar verschijning gaat de no-claim in de zorg weer af door de zijdeur. Voormalig minister Hoogervorst is er niet rouwig om, hij beschouwde de no-claim toch al als een misrekening .

Jammer, want een extraatje aan het eind van het jaar was voor veel mensen toch een leuk gebaar. En, niet onbelangrijk: er werd 170 miljoen euro mee bezuinigd. Maar de chronisch zieken en gehandicapten voelden zich achtergesteld. Zij kregen nooit eens wat terug terwijl ook zij de premieverhoging van 90 euro moesten ophoesten, was hun kritiek. Voor dat argument was de Tweede Kamer wel gevoelig en dus maakt binnenkort het oude vertrouwde eigen risico haar opwachting weer. Als de plannen doorgaan, betaalt iedere verzekerde van 18 jaar en ouder binnenkort de eerste 150 euro van zijn medische kosten zelf.

Uitgezonderd

Maar niet als hij naar de huisarts gaat, want die kosten zijn van het eigen risico uitgezonderd. En ook niet de vrouwen die na hun bevalling verloskundige zorg of kraamhulp nodig hebben. En last but not least ook de chronisch zieken en gehandicapten niet want die krijgen de 150 euro vergoed. Blijft over: de gezonde Nederlanders die niet of slechts af en toe naar een ziekenhuis moeten. De bezuiniging moet tenslotte ergens vandaan komen.

Speciaal

Gelukkig hebben de zorgverzekeraars daar alweer wat op bedacht. Want zorgverzekeraars houden van gezonde verzekerden die netjes hun premies betalen zonder dat zij aanspraak hoeven te maken op hun verzekering. Speciaal voor hen willen de verzekeraars het eigen risico kwijtschelden. Dat doen zij natuurlijk niet zomaar. Dan moeten die verzekerden zich wel wenden tot die zorgaanbieders met wie hun verzekeraar gunstige prijsafspraken heeft gemaakt. Wie eigenwijs wil kiezen voor een zorgaanbieder waar de verzekeraar geen lucratief contract mee heeft afgesloten, betaalt het eigen risico wel. Plus de meerkosten voor die behandeling.

Keuzevrijheid heeft zijn prijs.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.