Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flexibel zijn

Het Ikazia Ziekenhuis maakte onlangs bekend dat het circa 7.400 vierkante meter aan nieuwbouw gaat neerzetten. Ik moest bij dit nieuws direct denken aan het thema ‘disruptive change’. Dat is de theorie dat de veranderingen in de zorg zo snel gaan dat je als zorginstelling vooral heel flexibel moet zijn, zeker met vastgoed.
Wouter3_2014400.jpg

‘Disruptive change’ bestrijkt een breed scala aan veranderingen, zowel in zorg, organisatie als stenen. Van marktwerking in distributiemodellen tot innovaties in huisvesting, van crisismanagement tot de opkomst van concurrerende health-tech bedrijven en robots. Om een concreet voorbeeld te noemen van ‘disruptive change’: de opmars van smartphones en bijbehorende apps om je eigen bloed te onderzoeken of je eigen gezondheid te monitoren, hebben een enorme impact op ziekenhuislaboratoria. Als ziekenhuis heb je straks tachtig procent van je lab niet meer nodig. Dit soort ontwikkelingen zorgen voor grote leegstand bij zorginstellingen. Het kadaster becijferde onlangs dat in Nederland mogelijk drie miljoen vierkante meter aan zorggebouwen leeg komt te staan.

Krimpen
Zorgvisie organiseert op donderdag 19 mei een congres over disruptive change in samenwerking met organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. Directeuren Micky Adriaansens en Dennis Christmas adviseren: ‘Als je gaat nadenken over herbouw moet je al deze ontwikkelingen meenemen. Ook ziekenhuizen zijn qua ruimte aan het krimpen. Misschien kun je die ruimte anders invullen door nieuwe diensten aan te bieden en start-ups aan je te binden. Dan moet de beschikbare ruimte wel op een aantrekkelijke plek worden geconcentreerd, bijvoorbeeld bij de toegang van de zorginstelling.’

Ontwikkelingen
In het persbericht over de nieuwbouw van het Ikazia Ziekenhuis staat: ‘Het Ikazia Ziekenhuis maakt vandaag bekend dat het gaat verbouwen om aan de zorgvraag te kunnen blijven voldoen en het hoofd te kunnen bieden aan nieuwe ontwikkelingen.’ Ik vraag me af over welke nieuwe ontwikkelingen het hier gaat. Ik ken de lokale situatie rondom het Ikazia niet volledig maar het is een landelijke trend dat er steeds minder mensen in het ziekenhuis liggen. Bovendien neemt het aantal ligdagen af. Of het Ikazia met die nieuwe duizenden vierkante meters flexibel genoeg is om met ‘disruptive change’ om te gaan, valt daarom te bezien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.