Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen brief aan de informateur’

Laurent de Vries
Suzanne Kruizinga
Suzanne Kruizinga is sinds 1 november 2017 lid raad van bestuur Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Voorheen schreef zij al blogs voor Zorgvisie als voorzitter CNV zorg&welzijn.
U heeft het allemaal kunnen lezen; de brievenbus van informateur Edith Schippers loopt over. Honderden belangenorganisaties en lobbyisten proberen de informateur nu nog te beïnvloeden. Maar meer dan een ontvangstbevestiging zit er helaas niet in.
Kruizinga_Suzanne2_CNV450.jpg
Suzanne Kruizinga

Wij sturen geen brief aan de informateur. Niet omdat onze brief verloren zou gaan in het geweld van de hoeveelheid, maar vooral omdat het onze overtuiging is dat we zelf aan zet zijn. Met ‘wij’ bedoelen wij de organisaties en medewerkers die actief zijn in de zorg en ondersteuning aan chronisch zieken en kwetsbare ouderen. In plaats van te wachten op de kabinetsformatie, reële tarieven en minder regels, is het hoog tijd om zelf het heft in handen te nemen, lef te tonen en de veranderingen die nodig zijn te realiseren.

Onze droom
Er is namelijk veel te doen als we onze droom willen realiseren. Een droom waarin de mens met zijn behoefte en zijn verlangens in die bijzondere laatste fase van zijn leven centraal staat. Waarin het niet meer gaat om behandelen, maar waar vertrouwen, warmte, aandacht, comfort en veiligheid de dag bepalen. Waarin niet mensen die achter een bureau in kantoren zitten, voorschrijven hoe deze aandachtvolle zorg moet plaatsvinden. Nee, in de nieuwe werkelijkheid bepalen de medewerkers samen met die kwetsbare mens en zijn familie, dat . En die medewerkers doen dat vanuit het hart én met het hoofd om dat vertrouwen ook waar te maken.

Juiste skills
In die droom zijn er voldoende medewerkers, met de juiste opleiding en achtergrond. En hebben wij als bestuurders ook de juiste skills en de drive om geld, mensen en middelen op de juiste manier in te zetten. En daar doen we alles aan, ook in de lobby naar die overheid, dat zorgkantoor of die gemeente. En in nauwe samenwerking met wie we daarbij nodig hebben. Maar steeds vanuit diezelfde overtuiging: warme, aandachtige en liefdevolle zorg bieden.

Nek uit durven steken
Dat vraagt om bestuurders die hun nek durven uitsteken en het anders durven te doen. Bestuurders die omarmen wat Wouter Hart, auteur en oprichter van Verdraaide organisaties, al zei: “Terug naar de bedoeling!” Dit type bestuurders zijn nu nodig om het verschil te maken voor mensen in hun laatste levensfase. Maar het vraagt ook om medewerkers die opstaan voor cliënten en aangeven wat zij nodig hebben om hun werk goed te doen. En het vraagt een einde aan de overtollige administratielasten.

Kom op medewerkers en bestuurders: het is tijd om op te staan en het verschil te maken. Schrijf geen brieven aan de informateur. Wacht niet op de formatie. Maak zelf het verschil. Nu!

Laurent de Vries, bestuurder Viattence en Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV zorg&welzijn

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.