Hogere tarieven ggz leiden tot lagere kosten

Uitstel van de tariefverhoging in de ggz is onverstandig want de huidige tarieven zijn te laag en leiden via perverse prikkels tot hogere kosten. De tariefverhoging kan zelfs worden gezien als de belangrijkste prikkel tot het realiseren van echt duurzame besparingen.
Hogere tarieven ggz leiden tot lagere kosten

Na een kostprijsonderzoek van de NZa komen de behandeltarieven van de ggz gemiddeld 6,4 procent hoger uit en die in de forensische zorg 7,6 procent. Zorgverzekeraars roepen de minister op om de tariefverhoging uit te stellen. Dat is onverstandig, want de huidige tarieven zijn te laag en leiden via perverse prikkels tot hogere kosten. De tariefverhoging kan zelfs worden gezien als de belangrijkste prikkel tot het realiseren van echt duurzame besparingen.

Kwaliteitsverlies

Een van de taken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is om, op basis van gedegen kostprijsonderzoek, maximumtarieven vast te stellen. Bovenop het maximumtarief is in de ggz 10

6
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.