Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hybride bestuurder

Bent u nieuwsgierig en empathisch? Bent u een jager? Kunt u omgaan met weerstand? Bent u voorzichtig en neemt u enkel gecalculeerde risico's? Bent u een warrior oftewel een strijder? Als u al deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, is dat goed nieuws.
Hybride bestuurder

Zojuist bent u in vijf stappen langs de geestesgesteldheid – in goed Nederlands de ‘mindset’ – van de ondernemer gelopen. Althans in de visie van marketinggoeroe Roland van Kralingen . Onlangs had hij zo’n 150 zorgbestuurders aan zijn lippen hangen tijdens de DirectieColleges van Opleidingsinstituut KMBV. Nog voordat hij Leonardo da Vinci en diens altijd werkende uitgangspunten voor geniale vondsten en jammerlijke vergissingen opvoerde, had Van Kralingen de zaal plat. De stelregels die hebben geleid tot Da Vinci’s uitvindingen blijken nog altijd toepasbaar. Dus wees nieuwsgierig: stel de juiste vragen. Verdiept u zich grondig in een onderwerp, dan komen de inspiratie en ideeën vanzelf. Ervaar zelf: onderga dingen en begrijp daardoor hoe ze werken. Gebruik al uw zintuigen. Twijfel: onzekerheid is een krachtige bron voor vernieuwing. Kies voor systeemdenken: leg verbanden.

Veel ondernemers zijn aartstwijfelaars. Maar een ding lijkt zeker: als u de genoemde uitgangspunten navolgt, hoeft u voor innovatieve ideeën niet langer bij de betreffende specialist aan te kloppen. U krijgt ze zelf. Volgens Van Kralingen helpt het namelijk buitengewoon om een radarstation van uzelf te maken. “Innoveren kun je leren.”

Zo makkelijk is ondernemerschap. Nog een laatste aanwijzing: omarm de paradox. Het is toch niet minder dan briljant dat Jamie Oliver in zijn simpele keuken haute cuisine bedrijft en tegenwoordig zelfs drop-outs opleidt tot topkoks? En hoedt u het spiegelbeeld: te veel focus, een valkuil vol middle-of-the-road ideetjes. Vergeet nooit: genialiteit schuilt in simplisme. Als ondernemer in de zorg had u het zelf kunnen bedenken

Door: Ruud Koolen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.