Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Iedereen bemoeit zich met de zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In het land waar in ’t bronsgroen eikenhout ’t nachtegaaltje zingt, daar moeten zorginstellingen op hun tellen passen.
Iedereen bemoeit zich met de zorg

Gedeputeerde Staten van Limburg heeft de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid gevraagd onderzoek te doen naar de toekomst van de gezondheidszorg. De raad moet vraag en aanbod in kaart brengen van alle zorginstellingen in care en cure en advies geven hoe de provincie deze het best kan organiseren.

Limburg is niet de enige die actief is op dit vlak. Er waart in de hele zorg een toenemende bemoeizucht rond. Onze landelijke overheid tracht haar invloed op zorginstellingen en zorgprofessionals stelselmatig te vergroten. Nu weer moet met het oog op bezuinigingen alles onder het budgettair kader gestopt. De laatste tijd ruiken ook gemeenten hun kans. In Hilversum verrijst een ‘multifunctioneel zorgpark’. Burgemeester en wethouders ‘sluiten zich aan bij de plannen van de Tergooiziekenhuizen’, zoals het zo mooi heet.

Ondertussen wil de gemeente natuurlijk graag haar grip op de regionale zorgverlening verstevigen. En wat te denken van de gemeente Vlaardingen die vorig jaar voor het Vlietland Ziekenhuis in de bres sprong en borg staat voor een lening van achttien miljoen euro? Wat wil Vlaardingen daarvoor terug? Gemeenten eisen nu hun deel van de AWBZ en zorgverzekeringsgelden en willen zeggenschap krijgen in bouwplannen van zorginstellingen.

Er valt wat te zeggen voor die toenemende bemoeizorg. De zich opeenstapelende financiële problemen bij wanpresterende zorginstellingen tonen aan dat bestuurders hun verantwoordelijkheden voor de publieke gezondheidszorg niet altijd kunnen dragen. Het ene na het andere ernstige incident lijkt ingrijpen van zowel de Veiligheidsraad, als de Inspectie te legitimeren om nog maar te zwijgen van de Nationale Ombudsman en de Consumentenbond. Bestuurders en professionals zouden duidelijker moeten laten zien dat dit wantrouwen ongerechtvaardigd is. Dat niet iedere bouwdirecteur een megalomane, zorggeld verkwistende, machtswellusteling is. En niet elke medisch specialist een berekenende graaier. Laat de zorg zelf schoon schip maken, dan kan het bemoeien achterwege blijven. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Weblog Carina van Aartsen

3 REACTIES

  1. Geef de Gedeputeerde Staten van Limburg maar eens ongelijk!
    Zij zijn tekort geschoten in hun controlerende opdracht. Wie gaat de kosten betalen van de grote tekorten van Orbis? Limburg heeft 2 ceo,s in zorginstellingen die 2 a 3 keer meer verdienen dan de Balkenende-norm.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.