Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

In loondienst

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het conflict tussen Klink en de specialisten gaat om macht en geld. De vrijgevestigde specialist in de maatschap is eigen baas. Hij zorgt zelf voor zijn inkomen en declareert rechtstreeks bij de zorgverzekeraar. Klink wil de specialisten budgetteren en hun het declaratierecht ontnemen.
In loondienst

Maar dat gaat in de praktijk niet werken. Hoe gaan ziekenhuisbestuurders het voor elkaar krijgen om sommige specialisten jaarlijks tonnen te laten inleveren? Drie keer raden wie het onderspit delft in confrontaties tussen bestuurders en specialisten.

Zijn ze echt ondernemer?

In Klinks plannen komen de specialisten de facto in loondienst. Maar waarom niet de specialisten echt in loondienst nemen en de maatschappen opheffen? Vrijgevestigde specialisten hechten aan hun status van vrij ondernemer, maar zijn ze dat ook echt? Ze dragen alleen verantwoordelijkheid voor de baten. Ziekenhuizen draaien op voor de kosten die de specialisten maken. Zo wordt ondernemen wel erg makkelijk.

Goede beloning

Niemand misgunt specialisten een goede beloning. Ze doen een lange opleiding en dragen grote verantwoordelijkheden. Ze werken hard en doen dat op tijden dat veel mensen slapen of genieten van hun vrije tijd. Maar waarom zou dat niet in loondienst kunnen? Het afkopen van de goodwill van de maatschappen hoeft hiervoor geen belemmering te zijn, want de overheid kan dat bedrag over een lange periode uitsmeren. Het argument dat er wachtlijsten zullen ontstaan omdat specialisten geen prikkel meer hebben om hard te werken, is niet overtuigend. In private ziekenhuizen in Duitsland zijn de specialisten ook in loondienst. Voor bijzondere prestaties ontvangen ze een prestatiebonus. Ook krijgen ze invloed op strategische beslissingen. Waarom zou dat hier niet kunnen?

Ramkoers

De ramkoers van Klink is een heilloze weg. Een nieuwe minister doet er goed aan het over een heel andere boeg te gooien. Wie de zorg efficiënter wil maken, heeft de medisch specialisten nodig, want zij voeren de zorg uit. De zorg is alleen te verbeteren als medisch specialisten, bestuurders, verpleegkundigen en huisartsen veel beter samenwerken. De nieuwe minister moet de beroepsgroepen aanspreken op hun idealisme en hun de ruimte geven voor hun vakmanschap. Dat kan ook in loondienst. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. We doen het tot op heden in NL erg goed met onze zorg (ook in het huidige systeem). Dat de kosten uit de hand zijn gelopen door een fout in een systeem dat de politiek oplegde (DBC) is de specialisten zelf al langer bekend en wordt ook al langer geroepen aan te passen (helaas zonder veel reactie…). Wie wijst naar het buitenland (UK NB!!!) kent of hun systeem niet of alleen een beperkt aspekt ervan: in de UK zitten patienten uren te wachten in de wachtkamer en weken tot ze terecht kunnen, muv zij die privaat verzekerd zijn. Een loondienstregeling opzich is geen bezwaar mitst er een goede regeling komt voor de eerder genoemde zaken (goodwill, pensioen etc). Nadeel is wel dat een dienstverband altijd voor een x-aantal uren is. De huidige vrijgevestigde specialisten besteden alle “uren” die behoren bij een loondiensthoeveelheid aan patientenzorg. De overige zaken (bijscholing, overleg, visitaties, neventaken , etc etc) worden nu in de eigen tijd gedaan. Hierdoor kom je al snel tot de genoemde 50-60 uur. Hoe moeten we dat straks oppakken? Verder willen de meeste specialisten gewoon hun werk goed doen samen met de verpleging, directie, collegae en natuurlijk hun patient. Laat ze dat dan ook gewoon doen.
    (ik heb er in mijn jongere jaren niet voor niets voor gekozen en dat idealisme heb ik nog steeds!)

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens mij zijn er genoeg specialisten die prima in loondienst willen, echter dan moet de minister dat wel eerlijk spelen inclusief de juiste voortellen/plannen mbt bijvoorbeeld het compenseren van de betaalde goodwill en de ziekenhuizen budget geven om de benodigde pensioenpremies, arbeidsongeschiktheidspremies etc die komen kijken bij een loondienst te gaan betalen. En volgens mij is dat nou net wat de minster niet wil. Dus dan maar over deze boeg van zogenaamd behouden van vrij beroep. Zowel minister als medici zouden er goed aan doen zich niet bezig te houden met de hoogte van het salaris, maar eerst invulling te geven aan dit besluit: vrij beroep versus loondienst. Wat de minister nu beoogt is volgens huidige fiscale regels niet mogelijk.

  4. Volstrekt mee eens. Het is denk ik tijd voor The New Deal. De samenleving kiest voor een nationaal gezondheidszorg systeem a la Scandinavie en de UK. Dokters (zowel specialisten als huisartsen) worden betaald om hun expertise en kundigheid, niet voor ondernemerschap. Wat is er eigenlijk gebeurd? In onze beroepsethiek gelden 2 grondprincipes:
    1) behandel de patient gelijk uzelf (tegenwoordig heet dit `Kwaliteit`)
    2) first do no harm (tegenwoordig patientveiligheid, maar ook toegankelijkheid en betaalbaarheid en ook `belazer de boel niet`)
    Maar wat hebben nu achteraf toch wel leeghoofdige politici gedaan? Juist ja….alle perverse financiele prikkels losgelaten op de zorg en deze 2 haast heilige geboden de nek omgedraaid. Een overheid die uit budgetaire overwegingen (laat ze elkaar maar kapotconcurreren opdat wij ons BKZ kunnen handhaven) haar eigen bevolking tekort doet en de zorg uit elkaar doet vallen met bewezen falende fiancieringssystemen (VS) is geen knip voor de neus waard. Een vooral zeer wijze generalistische vakminister is nu sterk gewenst. We hebben genoeg schade ondervonden van de ideologisch verknipte en bizarre anti-democraat Klink.

  5. Werkzaam in de zorg als verpleegkundige, ben ik het eens met bovenstaande. Medisch specialisten kunnen prima in loondienst treden. Het draagt eveneens bij aan het doorbreken van een cultuur in de zorg die vernieuwing in de weg staat. Hierarchie bestaat nog steeds in de zorg, macht die misbruikt wordt en bestuurders die deze niet kunnen doorbreken en regelmatig het onderspit moeten delven. Wat mij betreft zou het omgekeerd moeten zijn en zou kennis van zowel verpleegkundigen en artsen beter gedeeld moeten worden. Niet tegen elkaar maar voor elkaar en met elkaar!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.