Interimmer(s) in huis

Interim-managers worden ingezet als oplossing voor lastige situaties. En dan worden de risico's hiervan gemakkelijk over het hoofd gezien.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Interimmer(s) in huis
Foto: Wilma van der Scheer

Meer dan eens is bij mij de gedachte opgekomen dat er wel erg veel interim-managers in de zorg werkzaam zijn. Iedereen kent het fenomeen wel: zodra er een binnen is volgen er al gauw meer. Mijn vermoedens staven bleek niet ingewikkeld. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan die bevestigen dat de gezondheidszorg behoort tot de sectoren waar het aandeel interim-managers van oudsher hoog is.

Ingrijpende interventies

Dit fenomeen wordt op twee manieren verklaard. De eerste is dat het zittende management onvoldoende toegerust zou zijn voor zijn taak, de tweede is dat het zittende management te risicomijdend zou zijn. Het zijn redenen

3
65

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Je Blog heet Interimmer(s) in huis, voor  het relatief hoge percentage interimmers geef je twee redenen:
  <span style=’text-decoration: underline;’><em>De eerste is dat het zittende management onvoldoende toegerust zou zijn voor zijn taak, de tweede is dat het zittende management te risicomijdend zou zijn.</em>
  Als dat de reden is dan was een titel die de kwaliteit van het zittend management verwoord wellicht beter geweest.
  Veel interimmers is per definitie niet goed in een organisatie. Je zou het als symptoom kunnen zien, vergelijkbaar met hoofdpijn. Pilletje erin en doorgaan of op zoek naar de werkelijke oorzaak. Het vinden van die oorzaak kan overigens uitstekend met behulp van een interimmer gedaan worden.
  Voor mij zijn er een paar regels waarbinnen interim prima werkt:
  # inzet maximaal 6 maanden
  # zorg bij aanvang al voor borging in de organisatie van opgedane kennis.
  # maak een heldere en complete opdrachtomschrijving. 
  # zoek een goede interimmer
  # beperk het tarief
  Een interimmer brengt kennis en kunde binnen een organisatie en draagt dit over aan de mensen die daar al lange tijd zitten. Vaak is het net de katalysator die nodig is om het vernieuwen van processen op gang te brengen. Ik zie ook voorbeelden waarbij deze uitgangspunten niet gebruikt worden, dan is er zeker sprake van een desinvestering. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.