Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kansen voor AI in medisch-specialistische zorg

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
Als er ergens veel data te vinden is, is het wel in de medisch-specialistische zorg. Dat betekent kansen voor AI, maar er zijn nog veel belemmeringen.
Simon Broersma
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie ict magazine. Foto: Stijn Rademaker

Ziekenhuizen zijn dataproducenten van buitencategorie. Financiële data, onderzoeksdata, kwaliteitsdata, gezondheidsdata en ga zo maar door. Een goudmijn aan data, dat betekent kansen voor artificial intelligence. Toch lijken er nog altijd veel belemmeringen om AI op grote schaal in te zetten in de zorg.

400 AI-projecten

In het rapport Inventarisatie AI-toepassingen in gezondheid en zorg in Nederland, dat KPMG schreef in opdracht van VWS, worden 400 AI-projecten in de Nederlandse gezondheidszorg beschreven. Goed dat dit nu gebeurt, want tot nu toe waren het, gechargeerd gezegd, vooral 400 groepen enthousiastelingen die allemaal hun eigen wiel probeerden uit te vinden.

In het laatste Zorgvisie Tech magazine worden de belemmeringen uitgebreid besproken. Gebrek aan kennis wat er buiten het eigen project gebeurt, aarzelingen over samenwerking met techbedrijven, geringe beschikbaarheid van bruikbare data, de strenge privacywetgeving, certificeringen, problemen met de financiering en weinig samenwerking met zorgverzekeraars.

Brede samenwerking

Een hele rits aan obstakels. En juist daarom is het nieuws dat onlangs bekend werd over de samenwerking tussen de Nederlandse IC’s in het Dutch ICU Data Warehouse zo belangrijk. Ziekenhuizen werken samen, data worden gestructureerd, zorgverzekeraars zijn betrokken, er wordt gebruikgemaakt van de technologische- en datakennis van techbedrijf Pacmed en de privacywetgeving is van begin af aan meegenomen in het hele project.

Mark Hoogendoorn, professor Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit stelt in Zorgvisie Tech magazine: ‘AI heeft veel potentie in de gezondheidszorg en er is veel enthousiasme, maar er is ook nog een lange weg te gaan.’ Met het Dutch ICU Data Warehouse lijkt deze weg een stuk korter geworden.

1 REACTIE

  1. Goed dat de hoofdredacteur hier aandacht aan besteed. Prof. Hoogendoorn verwoordt treffend de herkenbare hindernissen. “Not invented here”, ego’s, publicatiedrang en aarzeling samen te werken met partijen die een versnelling kunnen aanbrengen belemmeren de enorme potentie van AI uit te nutten. Mayo Clinic is een aantal jaren geleden al gestart met toepassen van AI om Sepsis eerder te detecteren. Resultaat is het decision support systeem Sepsis Dart™. Goedgekeurd door FDA (Class II) en CE. Recent werd het 2.500-ste bed aangesloten op het SEPSIS Dart™ systeem bij o.a. de ziekenhuizen Northside Hospital, UAB en Jefferson Health. Daarnaast past men AI al toe om beperkte IC capaciteit beter te benutten en flexibel op- en af te schalen in regionale IC netwerken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.