Zorgvisie tech magazine nr. 4, 2020

  Zorgvisie tech, nr. 4, 2020

  Dit jaar was digitaal contact tussen zorgverlener en patiënt soms het enig mogelijke. De meest gebruikte app hiervoor is BeterDichtbij. In het vierde nummer van Zorgvisie tech magazine een interview met de oprichter. Ook andere succesvolle toepassingen passeren de revue, zoals trefzekere diagnose met behulp van AI.

  Data Wereld 660 440

  Internationale samenwerking voor grootschalige verzameling van patiëntgerapporteerde data

  Door de patiënt gegenereerde data standaardiseren, verzamelen en op vernuftige wijze toegankelijk maken. Dat is het doel van het ambitieuze IMI-project van de Health Outcomes Observatory (H2O) dat deze week van start ging. 23 partijen uit vier verschillende landen slaan hiervoor de handen ineen. ‘Over twee jaar moet de datastroom op gang zijn’, zegt Jan Hazelzet, Healthcare Quality & Outcome-professor bij het Erasmus MC en bestuurslid van het project.

  Stokhos 660 440

  Ambulance-algoritme staat voor landelijke doorbraak

  Een softwaresysteem dat aantoonbaar levens redt en kosten bespaart en bovendien niet de hoofdprijs hoeft te kosten. Het verbaast Vincent van den Brekel, directeur van scale-up Stokhos, dat de hele markt deze innovatie niet sneller omarmt.

  Data Technology Background. Big Data Visualization. Flow Of Data. Information Code. Background In A Matrix Style. 4k Rendering.

  ‘Maak patiënten gelijkwaardige stakeholders in het proces van data delen’

  Share2Care wil patiënten enthousiasmeren om hun data uit te wisselen, ten behoeve van onderzoek waar zij zelf in geloven. ‘Het is belangrijk dat patiënten een gelijkwaardige stakeholder zijn in het proces. Nu heerst het idee dat data van mensen worden ‘afgepakt’.’ Het platform is ontstaan vanuit de denk- en doetank de Zorgambassade.

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Blog: Installeer de Coronamelder-app

  Installeer de Coronamelder-app. Niet zo zeer voor jezelf, maar wellicht help je er een ander mee.

  Jan Christiaan Huijsman

  Blog: Gezondheidsvaardigheid burger drukt zorgkosten

  Breng mensen gezondheidsvaardigheid bij, adviseert Jan Christiaan Huijsman. Het verschaft hun regie en autonomie, zorgverleners worden veel meer coach en daarvoor ook opgeleid, gewaardeerd en bekostigd, en de zorgkosten dalen.

  AI-systeem IDx-DR

  AI-diagnose in de oogzorg scoort beter dan oogarts

  De Nederlandse oogarts Michael Abramoff heeft het AI-systeem IDx-DR ontwikkeld. Het kan zelfstandig de diagnose diabetische retinopathie stellen. En daarin scoort het beter dan de oogarts.

  Ai Coverstory 1

  Een lange weg vol hindernissen

  Artificial Intelligence is een van de grote, maar grotendeels onvervulde beloftes in de zorg. Isabel Moll-Kranenburg van KPMG en Mark Hoogendoorn zetten uiteen hoe de zorg sneller en meer kan profiteren van de mogelijkheden.

  Digital Stress Buddy

  Whats up: Met app de stress onder controle

  Met de app Digitale Stress Buddy kunnen zorgmedewerkers hun stressniveau checken.

  Geert Jan Van Geffen

  Virtual reality is realiteit in de zorg

  Hypnotisch taalgebruik en VR worden ingezet bij pijnbestrijding van patiënten. Met een slimme bril kijken en luisteren professionals mee met collega's. De zorgsector ontdekt de meerwaarde van virtual en augmented reality.

  Regelgeving Medische Hulpmiddelen

  Eisen medische hulpmiddelen worden zwaarder

  De medical device regulation (MDR) gaat in 2021 in. In deze verordening staan tal van regels waaraan medische hulpmiddelen en software moeten voldoen. Zorginstellingen doen er goed aan alvast rekening te houden met de nieuwe regelgeving.

  Godfried Bogaerts

  ‘Voor succesvolle digitale diensten heb je schaalgrootte nodig’

  De digitale communicatie-app BeterDichtbij is een succes. Dat is geen vanzelfsprekendheid, vertelt oprichter Godfried Bogaerts in Zorgvisie tech magazine. 'Een digitale toepassing kan nog zo goed zijn, maar als een arts drie dagen wacht met antwoord geven of een onvriendelijke toon aanslaat, dan zijn de gebruikers toch niet tevreden.'

  Simon Broersma

  Kansen voor AI in medisch-specialistische zorg

  Als er ergens veel data te vinden is, is het wel in de medisch-specialistische zorg. Dat betekent kansen voor AI, maar er zijn nog veel belemmeringen.