Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kerstverlichting

Suzanne Kruizinga
Suzanne Kruizinga is sinds 1 november 2017 lid raad van bestuur Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Voorheen schreef zij al blogs voor Zorgvisie als voorzitter CNV zorg&welzijn.
Ik ben dol op de kerstperiode. Dit komt niet alleen door de grote hoeveelheid lampjes en kaarsjes die overal aangaan in deze donkere dagen, maar vooral doordat het lijkt of de wereld iets vriendelijker is.
Kerstverlichting
Foto: Foto: CNV Zorg & Welzijn

De meeste mensen zijn vrolijk en kijken uit naar een paar vrije dagen in gezelschap van vrienden of familie. Soms wordt elders in de wereld het oorlog voeren even voor twee dagen gestaakt.

Kluwen

Bij mij thuis is het elk jaar hetzelfde ritueel. Vol enthousiasme tuig ik met de kinderen de kerstboom op en begin dan natuurlijk met de lampjes. Dit is altijd het meest moeilijke gedeelte. Bij het aftuigen van de boom heb ik namelijk nooit het geduld de kerstverlichting netjes op te bergen met als gevolg dat die het jaar daarop als één grote kluwen uit de doos te voorschijn komt. Uren ben ik bezig de kluwen uit elkaar te halen. Ik probeer ruimte te maken zodat ik kan zien waar het begin en het einde zitten om zo de boel te ontwaren en mijn doel te bereiken: een prachtig met lichtjes opgetuigde kerstboom.

Oplossingen

De laatste weken moet ik in mijn werk als voorzitter van CNV Zorg & Welzijn steeds aan de kluwen van de kerstlampjes denken. Ik probeer continue om ruimte te maken in de kluwen van problemen waar we in de sector zorg en welzijn tegenaan lopen. Die ruimte is nodig om te kunnen zien waar een begin en een eind zitten en vooral om te kijken waar oplossingen liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de cao-onderhandelingen voor de Ambulancezorg die muurvast zitten, de huidige problemen in de jeugdzorg, de ggz en de toekomst van de huishoudelijke hulpen. Wat is onze rol als vakbond hierin, met welke oplossingen kunnen we komen?

Ruimte opeisen

De wereld om ons heen verandert zo snel dat het de kunst is om naast de problematiek van alledag ruimte te maken om met anderen na te denken over wat de volgende stappen zijn en hoe wij hier als vakbond het beste op kunnen anticiperen. Ruimte hiervoor opeisen kost tijd en energie, net zoals mijn jaarlijkse gevecht met de kerstlampjes.

Voor mij wordt steeds duidelijker dat het ontwarren van de kluwen een handeling is die gedaan moet worden om resultaat te bereiken. Zodat we in de toekomst niet alleen kunnen genieten van een mooie kerstboom, maar ook van een sterke vakbond die nog steeds toegevoegde waarde heeft.

Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.