Koken en de kunst van het wetgeven

Over sommige boeken wil je als bestuurder praten en 'De wet als Kunstwerk' van Willem Witteveen is er één van. In deze tijd van over elkaar heen buitelende wetgevingsinitiatieven en een 'staccatocultuur' is zijn pleidooi voor 'slow law' een verademing.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Koken en de kunst van het wetgeven

Berichten als het neerstorten van de MH17, raken je. Onder de slachtoffers geen mensen uit mijn directe omgeving maar wel ‘bekende namen’ die een extra rilling veroorzaken. Een van die namen is Willem Witteveen, senator voor de PvdA en hoogleraar Encyclopedie van de  Rechtswetenschap in Tilburg. Hij verongelukte samen met zijn vrouw en dochter. Vlak voor hun welverdiende vakantie naar Indonesië had hij bij zijn uitgever het manuscript van zijn boek De wet als kunstwerk ingeleverd. Over sommige boeken wil je als bestuurder praten en dit is er één van. Dat praten is wel een beetje gevaarlijk omdat dit meesterwerk

1
39

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Helemaal eens dat Willem Witteveens ‘ de wet als kunstwerk’ van grote waarde is en niet alleen door politici en juristen gelezen en besproken moet wordend maar door ons allen. Met Willem heb ik twee periodes in de fractie van de PvdA in de EK gezeten. Hij besloot zijn gedegen en goed onderbouwde plenaire bijdragen steevast met de zin: ‘ en overigens ben ik van mening dat de EK het terugzendrecht moet krijgen’ , waarmee hij bedoelde dat een wet die kwalitatief onvoldoende was met de bevindingen van de EK teruggezonden zou moeten worden naar de TK. Pleidooi voor bezinning en heroverweging tegenover overhaaste wetgeving, die soms strijdig is met reeds bestaande wetgeving.
    Margriet Meindertsma lid rvt gelre ziekenhuizen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.