Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kwaliteit wordt Slim en Slank

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Weg met de bestuurlijke obesitas en de overbodige bureaucratie: het nieuwe kwaliteitsinstituut wordt slim en slank. Als we de aanprijzingen van de minister mogen geloven tenminste. Het is met kwaliteit inmiddels net zoals met voetbal: iedereen denkt erover mee te kunnen praten.
Kwaliteit wordt Slim en Slank

Steeds meer instanties stortten zich de afgelopen jaren op kwaliteit. Eerst was daar Sneller Beter, daarna kwam Zichtbare Zorg. Ondertussen stelde de inspectie jaarlijks boekwerken vol prestatieindicatoren vast. De wetenschappelijke verenigingen haakten aan met benchmarksystemen om de kwaliteit van behandelingen te vergelijken. En niet te vergeten de zorgverzekeraars die behoefte hadden aan een setje eigen indicatoren om zich van hun concurrenten onderscheiden. Dat heeft geleid tot een steeds grotere kluwen van ieder zijn indicatoren, met eigen definities, waar zorginstellingen helemaal gek van werden. Ze moesten zelfs extra mensen aannemen om alle gegevens aan elke aparte partij aan te kunnen leveren.

Grote belangen

Het is goed dat het kwaliteitsinstituut hieraan een einde wil maken. Van de 600 indicatoren zouden er hoogstens zestig kunnen overblijven, zegt Jan Kimpen als voorzitter van de adviesraad. Hopelijk gaat het hem en de zijnen lukken om de partijen te laten samenwerken en hun gegevens aan elkaar beschikbaar te stellen. Er spelen grote belangen: ziekenhuizen die niet aan de normen voldoen, krijgen geen contract meer van de zorgverzekeraar. Artsen die te weinig patiënten behandelen, kunnen hun praktijk wel opdoeken. Bovendien is er al veel tijd en geld gestoken in al die eigen ontwikkelde indicatoren.

Snoeien

Het is een loffelijk streven om het aantal kwaliteitsindicatoren drastisch terug te snoeien. Als alles vervolgens met hetzelfde aantal mensen doorgaat, schiet het echter niet erg op. Om te beginnen, kan het instituut zelf wat afvallen als het instituut er over een jaar staat. En vervolgens kan iedereen in het zorgveld zich weer bezighouden met het werk van alledag. Zorgverzekeraars richten zich op verzekeren. De inspectie houdt zich bij het handhaven. En de professionals krijgen weer tijd om zich te wijden aan hun kerntaak: het zorgen voor hun patiënten. Want daar is het tenslotte allemaal voor bedoeld.

Lees ook:

Weblog Carina van Aartsen

5 REACTIES

  1. Het meeste beleid mislukt. Dat is geen verrassing want beleid dient een verandering die niet vanzelf tot stand zou komen. In dit geval stelt het NZi voorwaarden maar betaald het veld. Dat veld wil niet mee, maar heeft wel macht (wie betaalt bepaalt). Daardoor is er de afgelopen jaren vrijwel niets bereikt met de kwaliteitsmeting. Dat zal zo blijven als het NZi wel blaft maar niet blijkt te bijten. Mijn “uitgewerkte alternatief” is daarom eenvoudig: bijt!

  2. Lees alle reacties
  3. Helemaal eens, Nel. Berend en cs zouden of met een goed uitgewerkt alternatief moeten komen en zelf de handen uit de mouwen steken, of hun energie ergens anders op richten. Dit soort reacties zet vaak de toon, ver van wat toegevoegde waarde heeft.

  4. Dit zijn allemaal mooie woorden, en het zou nog mogelijk zijn ook indien het Kwaliteitsinstituut zijn doorzettingsmacht veelvuldig zou gebruiken. Dat is echter niet te verwachten. Daardoor dienen alle tegengestelde belangen gehoord te worden. Dit kort enorm veel tijd van enorm veel mensen. Vervolgens zorgen alle compromissen voor een enorme brei aan indicatoren waarvan van te voren vaststaat dat ze niet geschikt zijn voor patiënten of zorgverzekeraars.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.