Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Managende medici

Wilma van der Scheer
Van de week had ik een gesprek met een groep HR-deskundigen van ziekenhuizen over het belang en de toerusting van medisch managers. In steeds meer ziekenhuizen is sprake van duaal-management.
Managende medici
Foto: Wilma van der Scheer
Premium

Het klinkt logisch professionals te

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Beste Wilma
   Prima blog. Ik ben het helemaal met je eens. Ik zou het nog sterker willen stellen. Een medisch manager wordt niet alleen ` betrokken bij` de besluitvorming op afdeling maar wordt er verantwoordelijk voor. De medische manager werkt voor het belang van de organisatie. En hiermee veranderd de positie van de professional ten opzichte van zijn collega`s essentieel. Je bent niet meer de vertegenwoordiger van een vakgroep die probeert iets voor elkaar te krijgen. Dat is nu omgekeerd. En de ervaren belangen staan regelmatig tegen over elkaar.
   Een tweede grote verandering is dat een medisch manager er `een vak` bij krijgt. Managen betekent dingen gedaan krijgen in een organisatie, een andere taal leren, andere kennis vergaren. Inderdaad, een management developmentprogramma is essentieel net als intervisie, soms coaching. Maar vooral een organisatie die bewust kiest om de professional te laten managen. Dus niet een paar uur erbij naast het uitvoerend werk als professional maar een ferm aantal uren, normaal betaald, zodat de medisch manager ook de tijd om echt de verantwoordelijkheid te kunnen nemen.
   En tot slot, als medisch manager kun je verschil maken. Je kunt verbinden. De medisch manager spreekt twee talen, die van de professional als van de manager. De professionele belangen kunnen zo meer expliciet meegenomen worden bij de afwegingen die een organisatie voortdurend aan het maken is. 

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.