Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Meer verstand van voetbal

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Likkend aan een ijsje zien we deze dagen vrolijke fractievoorzitters over het Binnenhof struinen. Mark Rutte en Alexander Pechtold gaan een rondje rechtsom en Femke Halsema en Job Cohen gaan linksom rond de Hofvijver.
Meer verstand van voetbal

Gezellig aan elkaars partijprogramma’s snuffelend. Zo kan het nog wel even duren voor een nieuw kabinet zijn intrek neemt in de Trêveszaal. Ondertussen trekt het demissionair kabinet uit alle macht een eindsprint richting zomerreces.

Nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen

Binnen twee weken moet de Tweede Kamer beslissen over een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen. Verlost van de PvdA-collega’s haalt Ab Klink nog dit jaar 137 miljoen euro extra terug bij de medisch specialisten, maakt hij de ziekenhuizen enkele honderden miljoenen euro’s lichter en snoeit hij het AWBZ-budget met 287 miljoen euro. Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen moeten meer kost en inwoning gaan betalen en ook bewoners van ggz-instellingen moeten zelf aan hun behandeling bijdragen.

‘Onontkoombaar’

Flinke pakketingrepen en meer eigen betalingen in de paramedische zorg zijn ‘onontkoombaar’ want de zorgkosten blijven de pan uit rijzen. Curieus is de introductie van het begrip ‘stepped care’. Dat betekent zoveel als het uitsparen van zware ingrepen door eerst naar lichtere behandelvormen te zoeken. Blijkbaar denkt VWS dat dokters hun klanten het allerliefst zo veel mogelijk dure operaties aansmeren in plaats van na te denken over een goed onderbouwd behandelplan. Drie jaar aan het bewind van VWS hebben van de minister een halve dokter gemaakt, zo enthousiast praat hij mee over ingewikkelde medische dilemma’s. Hij wil bijvoorbeeld hartdotters uitstellen en hartfalen zo lang mogelijk medicamenteus behandelen. Omdat dit onnodige schade zou voorkomen en, uiteraard, kosten bespaart.

Op de stoel van de specialisten

Op dit vlak is nog meer te verwachten. Gesteund door berekeningen van NZa of CVZ komt de VWS-minister ook graag op de stoel van andere medisch specialisten zitten. Momenteel doet Klink aan zorg op afstand. Terwijl politieke partijen druk zijn met hun snuffelstage, zit hij lekker, met dank aan Jet Bussemaker, bij het WK in Zuid Afrika. Of bij Jack van Gelder aan tafel, want Klink weet ook wel wat van voetbal. Hij kijkt er al jarenlang naar. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Weblog Carina van Aartsen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.