Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meevaller

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Schippers van VWS kan over 2013 en 2014 op een financiële meevaller rekenen bij de ziekenhuisuitgaven.
Meevaller

Er gaan minder patiënten naar de ziekenhuizen en dat leidt al gauw tot een meevaller van honderden miljoenen euro’s in de uitgaven. In de afspraken met de sector wordt nog steeds op een lichte productiegroei gerekend. Die wordt weliswaar afgebouwd tot 1 procent vanaf 2015, maar deze cijfers zijn te optimistisch. Ziekenhuizen beginnen mensen te ontslaan omdat de productiedaling doorzet. Deze week heeft het St. Antonius ziekenhuis bekendgemaakt dat het volgend jaar 14 miljoen euro wil bezuinigen omdat minder patiënten naar de polikliniek komen. Het gaat om een besparing van ongeveer 3,5 procent op de totale bedrijfslasten.

Trend

Omdat bedrijfslasten in het ziekenhuis voor meer dan de helft uit personeelskosten bestaan, betekent bezuinigen al gauw mensen ontslaan. Het St. Antonius schat dat volgend jaar 150 tot 225 banen verloren kunnen gaan. Ook andere ziekenhuizen ontslaan mensen. Deze week heeft het Elkerliek ziekenhuis in de regio Helmond laten weten dat volgend jaar 50 tot 80 banen verdwijnen als de vraag van patiënten niet aantrekt. Openstaande vacatures worden al niet meer ingevuld. Ziekenhuis Bernhoven in Uden wil het personeelsbestand met 9 procent reduceren. Daar verdwijnen 200 arbeidsplaatsen, deels als gevolg van het samenvoegen van twee locaties tot één nieuwe locatie. Is dit een trend die doorzet?

Groei van de economie

Volgens een opmerkelijk rapport dat bureau Gupta Strategists net heeft uitgebracht, ademt de vraag naar zorg mee met de economische ontwikkeling. De groei van de zorgkosten hangt voor 80 procent samen met de groei van de economie. Daarbij is sprake van een flinke vertraging: veranderingen in de economische groei werken tot zes jaar door. Als dat klopt, is inderdaad een trend ingezet. Gupta Strategists voorspelt voor de komende vijf jaar een historisch lage groei van zorgkosten met 1 à 3 procent. Slecht nieuws voor het zorgpersoneel, maar goed nieuws voor minister en premiebetaler.

1 REACTIE

  1. Je hoeft niet bij het Gupta te werken om te begrijpen dat als het geld op is, dat er dan minder geld naar de zorg gaat. Het zorgvolume is geen autonoom groeiende factor, zoals direct duidelijk wordt wanneer het zorgvolume van arme landen vergeleken wordt met dat van rijke landen. Hier zijn geen geheimzinnige processen aan de gang. Hier heeft de minister een akkoord gesloten waarin sterke prikkels zitten aan de aanbodkant om de het zorgvolume te beheersen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.