Megawinsten zorgverzekeraars eenvoudig te voorkomen

De zorgkosten zijn het afgelopen jaar opnieuw minder hard gestegen dan verwacht. Deze meevaller komt volledig terecht bij de zorgverzekeraars. Al lange tijd woedt een maatschappelijke discussie over de hoge winsten van zorgverzekeraars. Opvallend is dat deze winsten veroorzaakt zijn door een beleidswijziging van de minister van VWS.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Megawinsten zorgverzekeraars eenvoudig te voorkomen
Foto: Frank Bakker

De overheid verdeelt de inkomensafhankelijke zorgpremies over de zorgverzekeraars via het systeem van risicoverevening. Afhankelijk van het risicoprofiel van de verzekerdenpopulatie krijgt elke zorgverzekeraar via de overheid een vereveningsbijdrage. Zo krijgen ze bijvoorbeeld voor ouderen een hogere bijdrage om de zorgkosten te dekken dan voor jongeren. De overheid raamt vooraf de verwachte zorgkosten en stemt daar de vereveningsbijdrage op af. Achteraf kunnen de totale zorgkosten mee- of tegenvallen.

Macro-nacalculatie

Tot 2012 werden afwijkingen tussen de raming en de realisatie van de zorgkosten door de overheid opgevangen. Dit gebeurde door de vereveningsbijdrage van alle zorgverzekeraars gezamenlijk achteraf gelijk te stellen aan

4
114

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. De macro-nacalculatie in een markt voor verzekeraars was onzinnig. Hiervoor terug gekomen is de risico-bepaling op basis van de historische kosten, even onzinnig en geen onderdeel van het oorspronkleijk plan Dekker. Het zijn beide instrumenten om risico’s voor een verzekeraar te minimaliseren. En dat is raar, verzekeraars zijn er voor risicospreiding. De risico’s zijn verdwenen. Daarmee zijn de zorgverzekeringen licenties voor het drukken van geld geworden. Nul risico, altijd 5% marge. Hoe mooi kan het zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. @GKMitrasing: ‘Individuele zorgverzekeraars konden en kunnen echter wel een positief of negatief resultaat behalen vanwege onder andere verschillen in zorginkoop.’ Dit kan ervoor zorgen dat er zorgvuldiger wordt ingekocht. 

  4. Laat de ‘zorgeconoom’ (een contradictio in terminis maar dit terzijde) eens uitleggen wat het nut van zorgverzekeraars is..
    Hier wordt eigenlijk precies uitgelegd waarom ze geen enkel nut hebben. En de The Economist stipte dat enigszins schoorvoetend aan. Die olifant in de woonkamer wordt weer netjes gemist of bewust vermeden…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.