Megawinsten zorgverzekeraars eenvoudig te voorkomen

De zorgkosten zijn het afgelopen jaar opnieuw minder hard gestegen dan verwacht. Deze meevaller komt volledig terecht bij de zorgverzekeraars. Al lange tijd woedt een maatschappelijke discussie over de hoge winsten van zorgverzekeraars. Opvallend is dat deze winsten veroorzaakt zijn door een beleidswijziging van de minister van VWS.
Megawinsten zorgverzekeraars eenvoudig te voorkomen
Foto: Frank Bakker

De overheid verdeelt de inkomensafhankelijke zorgpremies over de zorgverzekeraars via het systeem van risicoverevening. Afhankelijk van het risicoprofiel van de verzekerdenpopulatie krijgt elke zorgverzekeraar via de overheid een vereveningsbijdrage. Zo krijgen ze bijvoorbeeld voor ouderen een hogere bijdrage om de zorgkosten te dekken dan voor jongeren. De overheid raamt vooraf de verwachte zorgkosten en stemt daar de vereveningsbijdrage op af. Achteraf kunnen de totale zorgkosten mee- of tegenvallen.

Macro-nacalculatie

Tot 2012 werden afwijkingen tussen de raming en de realisatie van de zorgkosten door de overheid opgevangen. Dit gebeurde door de vereveningsbijdrage van alle zorgverzekeraars gezamenlijk achteraf gelijk te stellen aan

4
102

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.