Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties27

Met passie tegen heilige huisjes schoppen

Carla de Jong
Afgelopen week vond Het Grote Zorgdebat plaats. Vier mannen en vijf vrouwen van de grootste politieke partijen gaan met elkaar in debat.
Met passie tegen heilige huisjes schoppen

In een strak geleid programma van twee uur proberen zij stuk voor stuk de zaal ervan te overtuigen dat de zorg bij hun partij in goede handen is. Sterker nog: het is hét thema van deze verkiezingen. Dat doet de aanwezigen uit zorgland alvast goed.

Powervrouwen

Drie ‘powervrouwen’ (PvdA, GroenLinks en PVV) springen eruit. Hun kleding – respectievelijk spetterend bloemjasje, rode jurk en rood broekpak – geeft hun extra glans, maar de kracht zit in het vurige betoog. De andere mannen en vrouwen steken er bleekjes bij af. Allen klinken vooral heel zorgelijk als ze spreken over “de dreiging van 50 procent”: als we zo doorgaan kost de zorg elk gezin in 2040 de helft van zijn inkomen.

De aangedragen oplossingen zijn weinig concreet: het moet weer gaan om de cliënt en de professional, en vooral minder over bureaucratie. Groot nieuws: de huisarts mag blijven (al is het de vraag wanneer deze doorbuigt onder zijn steeds zwaarder wordende takenpakket) en de wijkzuster moet terug. Tot zover zijn de debaters het eigenlijk met elkaar eens. Over verhoging van het eigen risico is verschil van mening, maar dat stijgt niet uit boven het gewone links-rechtsgekrakeel.

‘Die 50 procent deugt niet’

De powervrouw in broekpak wint wat mij betreft het debat. Vol passie slingert ze haar woorden de zaal in: ‘Die 50 procent deugt niet, dat is een worstcasescenario waarmee mensen bang worden gemaakt.’ De zorg baart haar ook zorgen, maar zij spreekt vooral over het gebrek aan kwaliteit. ‘Waarom heeft een dementerende bejaarde minder rechten dan een gevangene, die een eigen kamer heeft, elke dag kan douchen, naar buiten mag en vijf maal per week kan sporten?’ Populisme dat me onverwachts vol raakt: mijn dementerende moeder gaat nooit naar buiten, behalve wanneer wij haar meenemen, om over de andere voorrechten nog maar te zwijgen. Haar oplossing spreekt me niet aan: dergelijke rechten wettelijk vastleggen. Op dat punt sluit ik me aan bij de man van SP: ‘Wetten maken geen zorg, mensen maken zorg.’

Zorg is een prachtig vak

De vrouw in het rode broekpak “mept meer ballen de zaal in”: ‘We hebben 1 miljoen mensen die niet meedoen. Zorg is een prachtig vak, motiveer hun daarvoor en leidt hun op.’ Ook op de snedige vraag uit de zaal of haar partij werknemers uit het buitenland wil aantrekken als de nood zo hoog blijft in de zorg, recht ze haar rug. Ze motiveert haar “nee” onder andere met het argument dat een taalbarrière de kwaliteit van zorg in gevaar brengt en, ja daar komt hij: dat cultuurverschillen zorg soms onmogelijk maken (‘Ik wil geen man wassen’). De strekking van haar teksten ken ik natuurlijk van de oprichter van haar partij en uit zijn mond stuiten deze al snel tegen de borst. Maar deze vrouw geloof ik als ze zegt dat zorg een prachtig vak is. Haar taal is klip en klaar, ze “draait” geen seconde en ze straalt authentieke passie uit voor de zorg. Dat komt binnen, al vertegenwoordigt zij de partij waar ik gevoelsmatig het verste van af sta.

Heldere taal

Ik weet al lang op wie ik ga stemmen, daar brengt dit debat geen verandering in. Maar wat gun ik “mijn” partij de passie en heldere taal van de jonge vrouw, haar lef om oplossingen te opperen die misschien te simpel zijn, maar in elk geval heilige huisjes doen wankelen.

Carla de Jong, schrijfster en consultant in de gezondheidszorg.

www.carladejong.nl

Lees meer:

Weblogs Carla de Jong

27 REACTIES

 1. Beste Triple . Juist omdat ik mensen in zogenaamde, zelfs zich christelijk noemende verzorgings- en verpleeghuizen, die niet of nauwelijks kunnen communiceren ( o.a. dementerenden ) behandel en daarom zoals in zembla , afgelopen vrijdag nauelijks kon worden gefilmd, en aangetoond, welbewust verwaarloosd worden, ben ik boos . Als een “”deskundige”” als Peter dit als frustratie diagnosticeert,dan rest mij slechts acceptatie. Dan zou deze “”deskundige”” echter toch moeten onderkennen dat mijn reacties therapeutische afweerschrijvens zijn ?? Deze “”deskundige “” schuift mij echter af naar een huisarts ??? in plaats van mij bij hemzelf , als zelfgeroemde “”deskundige”” met 30-jarige frustratie-ervaring , uit te nodigen en te behandelen.. Die verwijzing uit de eerste lijn ( wel de belangrijkste toch ??) kan hij van mij krijgen. Noem mij dag , uur en waar !! Het stuk van Carla de Jong GAAT OVER HEILIGE HUISJES. In hun termen gesproken : “”figuren”” als ja ja tis me wat en Peter wonen in die huisjes. Dus schop ik mee met de beide Carla`s . U hoeft trouwens ook niet te participeren , maar waarom meent u ,in mijn optiek denigrerend , dat dit “”nonsensdiscussies”” zijn , en van wie dan ?? Graag een onderbouwing s.v.p. In elke beroepsgroep zijn charlatans . Die aan de kaak stellen is mijn frustratietherapie. q.e.d.

 2. Lees alle reacties
 3. Waar ging het stuk van Carla de Jong ook weer over?
  Ik ben blij, iedere dag, dat ik met echte mensen/ patienten werk,en niet indit soort nonsens “discussie”hoef te participeren.
  Het zal je vak zijn…
  En waar haal je de tijd vandaan?
  Ga gewoon aan het werk.

 4. Beste adje rem,
  Om naar mij doorverwezen te worden of naar een collega, heb je een verwijzing van de eerste lijn nodig, maar moet je ook de vermogens hebben om naar je zelf te kunnen en te durven kijken.
  En wees niet bang, ik behandel al meer dan 30 jaar zowel slachtoffers als mensen die door het leven gefrustreerd zijn.

 5. Wetten maken geen zorg, zegt de sp-man. Mooie retoriek beste Carla.Doen protocollen , waarvan de ZORG vergeven is, dat wel?? Maken de regelaars, waarvan de ZORG vergeven is dat wel ?? Maken mooie gebouwen , tuinen en kantines wel zorg ??De huidige ZORG is vergeven van “”rupsjes- nooit- genoeg””van vlinders die een helaas politiek beschermde status genieten. EEN wet die bestrijding van het bovenstaande mogelijk maakt zou dus indirect WEL ZORG MAKEN.Prettige dag nog en wel te rusten.

 6. @Carla,
  helemaal eens met je stukje hierboven! Misschien dat we verschillen van mening over de weg daarnaar toe, maar ten aanzien van het einddoel kunnen wij elkaar goed vinden.
  @Peter heeft t.a.v. A.Rem wel gelijk. Het is niet beschaafd mij te schofferen met hoofdletters en uitroeptekens en op de man te spelen dat ik geen (mantel)zorg zou verlenen.Hij weet niet waar hij over praat of beter gezegd ‘schreeuwt’.

 7. adje rem
  Beschaving is een groot goed. Bijschaving zou voor u een groot goed zijn. Ik lees dat u erg gefrustreerd bent. Mijn advies is dan ook eens contact te zoeken met uw huisarts. deze kan u verwijzen naar een instelling waar ze goede zorg verlenen aan gefrustreerde mensen. Misschien wordt u dan ook eens gelukkig en hoeft u niet zo af te geven op anderen, zoal uw lichtend voorbeeld.

 8. @ Tim
  Weet u, de zorg kan inderdaad miljarden besparen, sterker mi hoeven er geen extra verpleegkundigen bij.
  t is zo simpel: de zuster moet de zuster weer zijn en de dokter de dokter. Oftewel het vak uitoefenen waarvoor men is opgeleid. De verschrikkelijke managementlagen eruit, de subsidieslurpende kwaliteitsbureau’s afschaffen.
  t is zo makkelijk, ware het niet dat de boven ons gestelden zo vast zitten aan hun partijen, want hiervan ontvangen zij hun “loon” En ja, deze baantjes wil je natuurlijk niet verliezen.
  Wb de vergelijking van Fleur met gevangenen en de ouderen. De gevangenen kunnen zich misschien zelf douchen, maar weet u wat de begeleiding kost? Weet u dat zij geen kosten hoeven te betalen voor doktersbezoek, tandartsbezoek etc etc?
  Weet u dat ze meestal in 1 persoons cellen zitten, terwijl de ouderen bij elkaar moeten zitten op 1 kamer?
  kortom, lees u uzelf eens goed in, voordat u oordeelt.
  Btw; ik ben 25 jaar werkzaam in de gezondheidszorg en weet inmiddels waar ik over mee mag praten.

 9. Ja ja tis me wat gefeliciteerd met uw Peter . Uw typefouten zijn minder ergerlijk dan uw denkfouten . Welke (mantel) zorg levert u zelf eigenlijk?? Wat bedoelt u met “”feitelijkheden””, een duurderklinkende managerswoordvorm voor FEITEN ?? Mensen die het met u niet eens zijn keren de “”beschaving “” de rug toe ??Dus u meent de beschaving in persona te zijn ?? Nog even en na Drees zal waarschijnlijk God`s toorn over ons, critici van u , heenkomen , waarna uw “”beschaving”” een zonnige toekomst heeft ?? Overigens zijn Carla en de andere kritikasters gewoon mensen en geen “FIGUREN”, met welke denigrerend bedoelde opmerking u in mijn opinie zelf een rot-figuur slaat.Op het door ons gestelde geeft u wederom , zelfs geen ade-kwaad , antwoord . Nogmaals verzoek u ons allen mede te delen voor welke parochie ( vrij naar Carla )u preekt . Ondergetekende zal er net als de tollenaar in de BIJBEL op gepaste afstand van u kennis van nemen.Overigens is mijn rug, zelfs met graat , wel mijn knapste kant.

 10. Fleurtje kan goed praten, maar komt jammergenoeg wel met een hoop aparte argumenten. Hoe je het ook draait of keert, zorg wordt duurder. Of dat nu 5 of 50% is, het geld zal ergens vandaan moeten komen. Ik vind persoonlijk dat we de afgelopen jaren enorm verwend zijn. De gewenning daaraan zal voor een deel verbroken moeten worden. Ten tweede: waarom de gevangene meer rechten heeft dan de oudere in een instelling, vind ik een vreemde vergelijking. Een gevangene schop je de binnenplaats op/de douche in en laat je het zelf uitzoeken. Dat werkt bij een oudere volgens mij niet zo handig. Reden: verzorging, tijd en dus kosten. De truc is het vinden van een goede balans tussen de hoeveelheid (en kwaliteit) van de zorg en de kosten die daaraan verbonden zijn. Als de zorg namelijk gratis was, dan kon iedere oudere 24-uurs begeleiding krijgen en de gevangene toch echt niet denk ik…

 11. @Peter,
  Dank je. Achteraf ergerde ik mij een beetje aan de door mij gemaakte type en schrijffouten. Maar dat schijnt niet te deren.
  Mensen die de beschaving de rug hebben toegekeerd zijn niet meer voor rede vatbaar. Jammer, Drees zou zich in zijn graf omdraaien.

 12. Jaja t’is boter aan de galg gesmeerd om figuren zoals Carla en adje rem proberen te overtuigen van feitelijkheden. Jaja, das zonde van je energie.
  Je hebt gelijk, mantelzorg, daadwerkelijk zorg levereb voor je ouders of wie dan ook kopen we liever af. Leve het liberalisme !

 13. Inmiddels vallen de eerste ontslagen in zorginstellingen door de bezuinigingen in de zorg. Bang te zijn voor het binnen halen van werknemers uit het buitenland hoeft dus niet meer.
  Wist u dat gevangenen medische behandelingen krijgen op kosten van de overheid, welke niet door onze verzakeraars aan ons worden vergoed? (Het is dus niet alleen de huisvesting tov bejaarden)
  In de discussie wordt de lening aan Griekenland genoemd, maar iedereen vergeet de weggesmeten miljarden die dagelijks in de zinloze Afghanistan missie zijn en worden gepompt.
  Natuurlijk is het mooi wanneer kinderen voor hun ouders zorgen, maar helaas moeten partners zich een slag in de rondte werken om de studie van de kinderen, de zorgpremie en het vervoer te betalen. Helaas blijft voor sparen weinig meer over. Gelukkig hebben de banken hiervoor een oplossineg bedacht in de vorm van een rente van nog geen 2%.
  Helaas komt hierin weinig verandering, als we blijven kiezen voor een partij ondanks dat we het niet eens zijn met haar visie.

 14. Schitterend betoog van ja ja tis me wat. U lijkt mij een zich onderbetaald voelende zorgbestuurder, ofwel een zich door zijn kinderen verwaarloosde eenzame , gehandicapte gepensioneerde zonder nog enig nuttig doel in het leven . Ouderdom is GEEN ziekte en door de meeste ouderen wordt dan ook GEEN beroep op de AWBZ gedaan . Alleen ouderen met een zorgbehoevende ZIEKTE ( volgens u dus alle ouderen ??)kunnen aanspraak maken op AWBZ-zorg. Generaliserend kan ik stellen dat u wel erg generaliseert , waardoor u mij meer lijkt te behoren tot de foute bestuurlijke bezuinigers die altijd in echt zorgvlees snijden en nooit in de eigen voluptueus opgepompte ego-boezem.U lijkt mij het perfecte alias van ene J.v.d. O , de van de huidige economische werkelijkheid losgezongen bestuurder van vierstroom die familie en vrienden wil VERPLICHTEN TOT MANTELZORG OF TOT AFKOOP DAARVAN en dezen adviseert niet te ver weg te gaan wonen of te emigreren ,en werktijden aan te passen wegens de mogelijke ( dreigende ) weerslag daarvan op hun opgenomen familieleden . Afgaande op uw reacties stel ik als primaire diagnoses ook : zorggierige bestuurder of verzeker-aarsgier. Gaarne uw adequate liefst ook ook inhoudelijke reactie. Toch nog een prettige dag .Mijn advies : hoed u voor derivaten.

 15. Omdat de enige overeenkomst tussen de Grieken en onze Ouderenzorg is dat de organisatie daarvan volledig hun doel zijn voorbij geschoten.
  Door verkeerde financiele prikkels hebben wij ouderdom als ziekte geschaard onder de AWBZ. Met als gevolg dat de verzorging van ouderen, activiteitenprogramma’s,vervoer,de rollator, de scootmobiel als als aanspraak op recht zijn gaan zien. Maar daar is die regling nooit voor bedoeld geweest. Dus net als de Grieken die moeten wennen aan hun nieuwe realiteit dat zij jaren boven hun stand hebben geleefd moeten wij dat ook ten aanzien van de ouderen zorg. Oneliners als stuur de rekening van de zieken naar de Grieken hebben geen pas omdat juist zij het respect voor de ouderdom niet hebben verloren maar wij wel. Wij moeten als kinderen eerst maar eens goed in de spiegel kijken waarom wij geen tijd meer willen steken in onze ouders. Waarom het al gauw teveel gevraagd is om je vader naar het ziekenhuis te begeleiden en een AWBZ taxi wordt besteld. Waarom onze kinderen het niet meer ‘cool’ vinden om met opa een potje te schaken, waarom wij niet meer eens lekker met onze ouders over’vroeger’willen praten.Het is daarom een beetje smakeloos om ons verlies aan respect voor de ouderdom, wat een Achillispees (beroemde Griek..) is van onze samenleving op de Grieken te willen afwikkelen. Zij hebben die normen en waarden namelijk niet afgezworen..
  Technisch klopt het trouwens ook niet. Onze miljarden in het ESM zijn garantstellingen, om de rente druk voor de financieel zwakkere landen te drukken. Voor de cashbedragen leent NL tegen 1,5% rente geld waarover de ontvangende landen ons > 7% rente terug betalen. Als wij alles terugkrijgen, dan heeft het ons geen cent gekost, maar hebben wij er zelfs flink aan verdient. De misbruik van d AWBZ ( zorg vragen omdat je er recht op hebt ipv. dat je het echt nodig hebt)is daarintegen wel cash geld. En misschien wel meer dan dat wij kwijtraken aan niet betaalde ESM gelden..
  Heb ik je zo meer duidelijkheid verschaft?

 16. Omdat de enige overeenkomst tussen de Grieken en onze Ouderenzorg is dat de organisatie daarvan volledig hun doel zijn voorbij geschoten.
  Door verkeerde financiele prikkels hebben wij ouderdom als ziekte geschaard onder de AWBZ. Met als gevolg dat de verzorging van ouderen, activiteitenprogramma’s,vervoer,de rollator, de scootmobiel als als aanspraak op recht zijn gaan zien. Maar daar is die regling nooit voor bedoeld geweest. Dus net als de Grieken die moeten wennen aan hun nieuwe realiteit dat zij jaren boven hun stand hebben geleefd moeten wij dat ook ten aanzien van de ouderen zorg. Oneliners als stuur de rekening van de zieken naar de Grieken hebben geen pas omdat juist zij het respect voor de ouderdom niet hebben verloren maar wij wel. Wij moeten als kinderen eerst maar eens goed in de spiegel kijken waarom wij geen tijd meer willen steken in onze ouders. Waarom het al gauw teveel gevraagd is om je vader naar het ziekenhuis te begeleiden en een AWBZ taxi wordt besteld. Waarom onze kinderen het niet meer ‘cool’ vinden om met opa een potje te schaken, waarom wij niet meer eens lekker met onze ouders over’vroeger’willen praten.Het is daarom een beetje smakeloos om ons verlies aan respect voor de ouderdom, wat een Achillispees (beroemde Griek..) is van onze samenleving op de Grieken te willen afwikkelen. Zij hebben die normen en waarden namelijk niet afgezworen..
  Technisch klopt het trouwens ook niet. Onze miljarden in het ESM zijn garantstellingen, om de rente druk voor de financieel zwakkere landen te drukken. Voor de cashbedragen leent NL tegen 1,5% rente geld waarover de ontvangende landen ons > 7% rente terug betalen. Als wij alles terugkrijgen, dan heeft het ons geen cent gekost, maar hebben wij er zelfs flink aan verdient. De misbruik van d AWBZ ( zorg vragen omdat je er recht op hebt ipv. dat je het echt nodig hebt)is daarintegen wel cash geld. En misschien wel meer dan dat wij kwijtraken aan niet betaalde ESM gelden..
  Heb ik je zo meer duidelijkheid verschaft?

 17. Fleur Agema is zeer zeker betrokken bij de zorg en doet dit met meer passie dan wie dan ook!
  De oudjes welke nu 1 x daags een luierwissel krijgen, hebben dit aan de PvdA/CDA en VVD te danken!
  Het schaamrood zou op uw kaken moeten staan, echter u gaat gewoon door, schandalig!

 18. Fijn stuk! En eens, je kunt gewoon vrouw en paard noemen! De kool en de geit sparen en schijnbewegingen zijn er genoeg in zorgland.
  Verder denk ik dat “jouw” partij misschien ook wel niet meer van jouw… In tijden van nood leert men zijn vrienden kennen. En wie weet is het tijd voor verandering. Ik ben zelfs nog zweven en ga via stemwijzer echt op een paar voor mij zware punten kijken vergelijken welke partij ‘recht heeft’op mijn stem. Over vier jaar evalueer ik of dat juist is geweest.

 19. Beste Carla. Goed betoog , maar durf gewoon de naam te noemen van de vrouw in het rode broekpak. Is dat niet Fleur Agema van de PVV ?? Ook zij heeft of had een moeder die onverzorgd is in een tehuis of gesticht. Vrijdagavond was daar ZEMBLA weer met een vervolguitzending op de reportage van 2008, waar nog steeds wederom niet gefilmd mocht worden om reden van reputatieschademanagement. Er was wel wat veranderd . Het is nog SLECHTER geworden . Voor de ZORG geldt; Hoe meer geldstroop , hoe meer strontvliegen. Stem derhalve 12 september a.u.b. niet op de zachte heelmeesters van de financiele aderlatingen . Prettige dag nog.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.