Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie: Geloof in regionale zorginkoop

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid gelooft al bijna tweehonderd jaar in regionale samenwerking en in regionale zorginkoop. Dat geeft wederzijds vertrouwen. Mede daardoor zijn zorgverleners in Zuid-Holland Noord, Amstelland en De Meerlanden steeds vaker collega’s in plaats van concurrenten. Dat gebeurt in de regio Leiden, met de onplanbare nachtzorg, en in Amstelveen en Voorschoten bij de wijkzorg.
Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid
Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid

Dit zien we ook bij het eerstelijnsverblijf, waarvoor Zorg en Zekerheid geen plafond kent. En bij regionale apotheken, die nog steeds medicijnen en hulpmiddelen mogen aanbieden. Maar ook bij de ouderenzorg, waarmee Zorg en Zekerheid meerjarenafspraken aangaat.

We hebben steeds meer meerjarige afspraken met zorgorganisaties. Dat is geen doel op zich, maar een belangrijk middel om de zorg toekomstbestendig te maken. Ze bieden ons tijd en ruimte over het geheel van de keten samenhangende afspraken te maken. ​Daarom hebben we die meerjarige afspraken niet alleen met alle ziekenhuizen in onze regio. Ook met wijkzorg, huisartsen, apotheken en onlangs met fysiotherapeuten.

Toekomstbestendige zorg

Meerjarig samenwerken geeft vertrouwen en financiële rust, om samen de zorg te veranderen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het Spaarne Gasthuis, dat zoveel mogelijk operaties in dagbehandeling uitvoert. Het Alrijne en LUMC werken samen aan een borstkankercentrum en Alrijne Clinics maakt de wachttijd voor planbare zorg flink korter. Vanuit de meerjarenafspraak stimuleren wij ziekenhuizen ook om zorg te verplaatsen, in overleg met de huisarts en de wijkzorg. Daardoor kunnen verzekerden in onze regio bepaalde vormen van ziekenhuiszorg bij de huisarts of soms zelfs thuis krijgen.

​De vraag aan zorgverleners

Bij de zorginkoop vragen wij nadrukkelijk om de belangen op tafel te leggen. Dan kunnen we samen tot gedeelde voorstellen komen. We hebben immers hetzelfde doel en daar hebben we iedereen bij nodig. Ons advies hierbij is: denk als zorgaanbieder meer vanuit je maatschappelijke opdracht (doelmatigheid + passende zorg) en niet alleen vanuit je instellingsbelang. Kijk hoe je het Integraal Zorgakkoord kunt gebruiken als mogelijkheid om passende zorg in te richten, want het financiële risico wordt opgevangen door transformatiegelden. Nu is het tijd om veranderingen, die er hoe dan ook aankomen, vorm te geven!

Transparante belangen

Op onze beurt zijn we helder over onze belangen: een goede premie, herkenbaar van meerwaarde zijn voor onze (aspirant) verzekerden en een goede samenwerkingsrelatie met de stakeholders in onze kernregio. Wij realiseren ons hierbij dat je een probleem niet kunt oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Daarom staan wij open voor nieuwe denkwijzen. We creëren bijvoorbeeld ruimte voor inkopers om te schuiven met inkoopkaders tussen verschillende zorgsoorten. Zo kunnen we echt de juiste zorg op de juiste plek contracteren.​

Al vóór het Integraal Zorgakkoord investeerden wij in regionale samenwerking: tussen zorgverleners onderling en met het welzijnsdomein. Wij kochten al Welzijn op Recept en het Positieve Gezondheidsgesprek in voordat er over Meer Tijd voor de Patiënt werd gesproken. Hierdoor werkt de huisarts in onze regio’s al samen met de apotheker, fysiotherapeut en wijkzorg. En is er in veel van onze gemeenten al een goede samenwerking met het welzijnsdomein. Ook hebben wij het als eerste voor elkaar dat er bij de uitwerking van het regioplan één vertegenwoordiger (van Participe) aan tafel zit met de ziekenhuizen, gemeenten en de eerstelijnszorg. Die mag spreken namens het gehele welzijnsdomein in Zuid-Holland Noord.

Dit doet welzijn voor de zorg

Juist daar ligt volgens Zorg en Zekerheid een andere, belangrijke sleutel om de zorg toekomstbestendig te maken. Niet elke zorgvraag hoeft met zorg te worden opgelost. Bij psychosociale problemen kan de huisarts mensen beter doorverwijzen naar een welzijnscoach. Omdat deze mensen 20 tot 50 procent van het spreekuur vullen, krijgt de huisarts meer tijd voor patiënten die wel medische zorg nodig hebben. Daar komt bij dat niet geleverde zorg ook nog eens de meest duurzame zorg is.

Welzijn doet nog meer voor de zorg: gemeenten zien veerkrachtige inwoners én meer vrijwilligers. Mensen maken minder gebruik van een uitkering of de WMO. Ook verbetert de sociale samenhang en controle in de wijk. Dat betekent: minder criminaliteit en minder overlast. Welzijn op Recept is dus niet alleen goed voor patiënten en huisartsen maar ook voor de buurt.

Waarom investeert de Rijksoverheid niet structureel in welzijn? Nu dreigen er juist bezuinigingen bij gemeenten (ravijnjaar 2026). Wij roepen het nieuwe kabinet daarom nogmaals op een miljard uit de zorg over te hevelen naar het sociale domein. Ook dat helpt mee om de zorg toekomstbestendig te maken: hiermee besparen we zo’n 5 tot 10 procent op de zorgkosten en kunnen mensen tot tien gezonde levensjaren winnen. Dat miljard is dus een investering met dubbel rendement.

Door Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.