Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Persoonsgegevens on the move

Berend de Vries heeft al meer dan 20 jaar ervaring met ict in de zorg. Sinds 2009 is hij Managing Partner van Comfort-IA. Hij richt zich op informatiseringsbeleid en informatiebeveiliging voor zorginstellingen en gemeentelijke instanties. Zijn blogs voor Zorgvisie schrijft hij meestal samen met zijn collega Jaap van der Wel.
Wanneer ik ergens koffie ga drinken, valt mij gelijk op hoeveel mensen tegenwoordig mobiel werken. Dergelijke etablissementen lokken de mobiele werkers door een prima wifi-netwerk aan te bieden en voldoende grote tafels om je laptop of tablet naast je kopje te kunnen leggen.
Berend de Vries.jpg

Ook zorgmedewerkers en gemeenteambtenaren maken hier gebruik van: zij hebben immers steeds vaker hun werk elektronisch bij zich. Nieuwe zorgafspraken? Een receptje? Een vergunningsaanvraag? Geen probleem, het is NU geregeld!

Gratis wifi-netwerken in de horeca zijn prettig om te gebruiken. Meestal voldoende snel, er is koffie en nauwelijks zeurende collega’s. Helaas zijn de gratis wifi-netwerken ook een gemakkelijk speelveld voor booswichten die met behulp van slimme apparaatjes alles kunnen afluisteren en zelfs actief kunnen hacken. Bekend is de man-in-the-middle-aanval.

Leuke apps
Tablets en smartphones draaien op een besturingssysteem dat niet helemaal bedoeld is voor de veilige omgang met persoonsgegevens. Vooral de leuke en gratis apps zijn helemaal niet bedoeld voor het doel waar u ze voor gebruikt. Terwijl u bezig bent met communiceren, spelen, opzoeken, posten en de koffie beoordelen, verzamelen deze apps allerlei informatie: uw identiteit, uw locatie, wat u aan het doen bent, hoe u dat vindt en vooral met wie u dat allemaal doet. Al dit soort informatie wordt naar een bedrijf gestuurd die het omzet in marketingprofielen die weer doorverkocht worden aan advertentieverkopers. En die advertenties ziet u, helemaal aangepast aan u, terug in uw browser of in een volgende leuke app.

Profiel aangepast
Stelt u zich voor dat u op uw smartphone informatie opzoekt over een medicijn en dat aan een cliënt mailt. Handig, snel en een prima zorgdienst. Ondertussen is uw profiel aangepast met de informatie dat u zoekt naar een bepaald type medicijnen, het type tablet dat u gebruikt met welk besturingssysteem en de locatie waar u dit doet. Voor de marketingprofielen is deze informatie goud waard.
Mogelijk is ook uw mailadressenbestand geplunderd en worden deze adressen doorgegeven aan een reclamemaker voor…. medicijnen.

Ook is het waarschijnlijk dat uw e-mail- of opslagprovider in de kleine lettertjes van het contract voor het gratis gebruik van de app heeft staan dat hij altijd de inhoud van uw bericht of document mag gebruiken. Dat meldt hij braaf de eerste keer dat u de app opstart. En u heeft zonder het te lezen op OK geklikt en bent aan de slag gegaan.

Gestolen
Het is heel onverstandig om al uw professionele contacten met hun specifieke informatie – persoonsgegevens dus – mee te nemen naar een mobiele werkplek. Het is een pakketje dat gestolen, verloren, afgeluisterd en misbruikt kan worden en uw informatie wordt dat bijna zeker. Van te voren moet u er goed over nadenken wat u wel of niet in het apparaat stopt, welke apps veilig te gebruiken zijn en welke clouddiensten eventueel kunnen.

Gemak dient de mens, maar als gemak gratis is, is er iets niet pluis. En als er iets niet pluis is, horen daar geen persoonsgegevens aan bloot gesteld te worden. Al is de koffie nog zo goed.

Berend de Vries, managing partner Comfort-IA

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.