Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Recht op ontspanning, ook voor Nederlanders met beperking

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
Sinds 2016 werkt de Vlaamse regering met persoonsvolgende financiering (PVF) voor mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen in de leeftijd tussen 18 en 65 jaar. Guus Schrijvers was onlangs aanwezig bij de evaluatie hiervan en geeft in dit blog nog twee lessen mee voor Nederland.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Mijn blog van 7 juli belichtte twee leerpunten voor Nederland: Kostenscenario’s tot 2025 (les 1) en betaling van zorg-in-natura met vouchers (les 2). Hier volgen les 3 en 4.

Les 3: Geef mensen met een handicap een zorgbudget van 300 euro per maand

Iedere Vlaming met een erkende, maar beperkte handicap ontvangt van de genoemde VAPH een zorgbudget van 300 euro per maand. De VAPH controleert niet of besteding conform de doelstelling plaatsvindt. Betaling van huishoudelijke hulp en vervoer door mantelzorgers uit dit budget zijn mogelijk.

Invoering van zo’n zorgbudget in Nederland zou een enorme besparing betekenen op de Wmo-indicatiestelling voor huishoudelijke hulp. Die kan dan vervallen. Wie zo’n zestien uur per maand hulp nodig heeft, komt met die 300 euro in Vlaanderen redelijk uit.

Les 4: Betaal ernstig gehandicapte ook voor ontspanning

Dirk Vanderstighelen is een van de VAPH-leidinggevenden. Hij noemde op het congres van 4 juli enkele oorzaken van stress die in het bijzonder bij mensen met een handicap spelen:

  1. Fysieke oorzaken zoals chronische pijn, jeuk en benauwdheid. Deze leiden tot woede, wanhoop, confrontatie met eigen beperkingen en daardoor tot stress.
  2. De onvoorspelbaarheid van de mate waarin de chronische aandoening actief is. Een reumapatiënt bijvoorbeeld kan de ene dag meer beperking en pijn ervaren dan op een andere dag. Dit leidt tot onzekerheid en teleurstelling als een geplande afspraak toch niet door kan gaan. Op den duur leidt deze onvoorspelbaarheid tot eenzaamheid.
  3. Het niet accepteren van de handicap (waarom ik?) en het leven met een schuldgevoel (bijvoorbeeld, had ik maar nooit gerookt!) Dergelijke negatieve gedachten kunnen gemakkelijk uitmonden in een depressie.
  4. Onzekerheid over het bestaan: hoe ziet mijn fysieke toekomst eruit? Haal ik met mijn inkomen het einde van de maand? Ook deze zorgen kunnen grote stress veroorzaken.

Vanderstighelen pleitte daarom ervoor ontspanning als uitgavencategorie op te nemen in de Vlaamse PVF. Hij noemde als voorbeelden van stress reducerende, activiteiten die voor vergoeding in aanmerking komen: vaardigheidstraining (omgaan met stress), tuinaanleg (de eigen tuin goed toegankelijk maken voor de gehandicapte), manicure, boekhoudkundige ondersteuning en sexuele dienstverlening.

Laten wij in Nederland erkennen dat mensen door hun handicap meer stress ervaren dan de modale burger. Laten wij daarom ontspanning meenemen (bijvoorbeeld 100 euro per maand) als noodzakelijke uitgave bij het bepalen van de hoogte van een persoonsgebonden budget of van de verpleegprijs in een verpleeghuis.

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.