Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Redactioneel: radicaal anders denken

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
De bestrijding van de coronacrisis lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. De vaccinatiecampagne is op stoom geraakt, de besmettingen dalen in rap tempo en de beperkende maatregelen worden stuk voor stuk opgeheven.
Simon Broersma
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Paul Tolenaar
Natuurlijk zijn we er wereldwijd nog niet, maar het einde lijkt voor de Nederlandse samenleving, en in het bijzonder de zorg, nu echt in zicht. Niet dat de druk op de zorg nu minder wordt, want zoals u natuurlijk weet, is er een stuwmeer aan inhaalzorg ontstaan dat op actie van u en uw organisatie ligt te wachten. Een operatie die waarschijnlijk nog tot in 2023 gaat duren. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. En dat is omdat we in de zorg ontzettend goed zijn in datgene wat we al jaren doen. Verandering daarin is niet nodig.
Maar diep verscholen onder deze zaken, sluimert een veel fundamenteler crisis: de zorgcrisis. Een crisis die gaat over demografie. Vergrijzing, oplopende zorgkosten, arbeidstekorten. De coronacrisis bedekt dit enigszins, maar de zorgcrisis is al losgebarsten. En daar zijn heel andere vaardigheden voor nodig. Vaardigheden die niet in de traditionele zorgprofessional en -bestuurder gezocht moeten worden. Om deze crisis te overwinnen, is radicaal anders denken nodig. En dat gaat niet gebeuren met dezelfde mensen die, los van dat ze al decennialang geweldig werk doen, al decennialang dit werk doen. Om deze crisis het hoofd te bieden is nieuw bloed nodig. Leiders van buiten de zorg die met een andere, vernieuwende blik kijken.
Ziekenhuis Bernhoven heeft in vijf jaar tijd 15 procent van zijn omzet verloren. Bewust! Wie stond daar aan het roer? Geen traditionele zorgbestuurder, maar iemand die zijn sporen heeft verdiend in de commerciële food supply chain. Die kent andere modellen, heeft andere vaardigheden en kan andere broodnodige keuzes maken. Niet voor niets dat we in dit Zorgvisie magazine een aantal mensen portretteren die vanuit een andere branche de zorg zijn ingegaan.

Dit is geen diskwalificatie van u als bestuurder. Absoluut niet zelfs. De kennis over de zorg van binnenuit is uitermate waardevol. Maar ik gun eenieder die voor dit soort opgaves staat een partner of collega die anders kan en durft te kijken. Als je te lang in het systeem zit, kun je dat heel goed draaiende houden, maar raak je het overzicht kwijt.

1 REACTIE

  1. Naar mijn mening gaat dhr. Broersma hier veel te kort door de bocht. Zie bijvoorbeeld het artikel hierover op https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/minder-maar-doelmatiger-zorg-in-bernhoven-en-beatrixziekenhuis-.htm.

    Omstandigheden/bevindingen/:
    * Met de betrokken zorgverzekeraars werden vaste bedragen afgesproken voor een periode van vijf jaar.
    * Groeiende wachtlijsten.
    * De vraag is of de ziekenhuizen dit financieel vol gaan houden.

    En dan is er nog de vraag: wat is het effect geweest op de kwaliteit van zorg? Dat is waarschijnlijk onbekend, want behoorlijke kwaliteitsassessments zijn nog steeds niet geïmplementeerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.