Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regionale zorginkoop is geen illusie

Zorginkoop biedt kansen voor regionale samenwerking en versterkt juist ons zorgstelsel. Dit in tegenstelling tot de uitspraken van Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis, vorige week in de Volkskrant.
Ton van Houten
Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid

Wouter Bos pleit in het artikel voor een ander zorgstelsel. Terwijl zorgverzekeraars via regionale samenwerking helpen de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Dat versterkt juist het zorgstelsel. Waarom zou je dat overboord gooien?

Iedereen betaalt mee

Wat is er zo uniek aan ons zorgstelsel? In tegenstelling tot het oude ziekenfonds betaalt iedereen naar draagkracht mee aan de zorg, inclusief overheid en werkgevers. Iedereen heeft recht op en toegang tot een uniform pakket aan basiszorg. Dit zijn twee belangrijke waarborgen voor solidariteit.

In ons zorgstelsel hebben zorgverzekeraars een acceptatieplicht. Nog een voordeel: heb je veel jonge en gezonde verzekerden? Dan betaalt de zorgverzekeraar mee aan de kosten van zorgverzekeraars met bijvoorbeeld veel chronisch zieken. Zo zijn er geen prikkels om je alleen op een lucratieve groep verzekerden te richten. En kun je ook oog hebben voor mensen met een kleine portemonnee.

Zorg en Zekerheid werkt al bijna tweehonderd jaar samen met zorgprofessionals en gemeenten in de regio Zuid-Holland Noord, Amstelland en De Meerlanden. Daardoor kunnen we een gericht pakket aan zorg, ondersteuning, maar ook preventie en welzijn met elkaar afspreken en inkopen. En precies doen waar inwoners behoefte aan hebben.

Meer samenwerken

Met één stelling van Wouter Bos ben ik het volledig eens: meer samenwerking en minder concurrentie.
Regionaal samenwerken, regioplannen maken en uitvoeren heeft meerwaarde voor verzekerden én inwoners. Zeker als je als zorgverzekeraar ook het zorgkantoor, dat er is voor mensen die langdurig ziek zijn, onder je hoede hebt. Andere zorgverzekeraars vragen ons inmiddels hoe wij de multidisciplinaire wijkgerichte zorg van de grond hebben gekregen. Dan vertellen we bijvoorbeeld over ‘onze’ werkwijze in de eerste lijn: de huisarts hoeft niet meer elke patiënt zelf te behandelen, want de apotheker, fysiotherapeut of het sociale domein helpen mee.

Dankzij regionale samenwerking is er één loket voor onplanbare nachtzorg. Zorgorganisaties regelen samen de zorg, zonder concurrentie. Dit wordt binnenkort ook voor de geplande wijkverpleging mogelijk. Ziekenhuis- en verpleeghuiszorg vindt thuis plaats, dankzij regionale meerjarenafspraken met ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties. Dit levert meer tijd voor de patiënt op en betere zorg. Plus: zorgprofessionals werken efficiënter en hebben meer werkplezier.

Andere organisatie van zorg

Natuurlijk valt er genoeg te verbeteren aan ons zorgstelsel. Maar laten we onze tijd en energie nu vooral steken in een andere organisatie van de zorg, zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Een nieuw zorgstelsel gaat de vergrijzing, de groeiende zorgvraag en het personeelstekort ook niet oplossen. Samen werken aan passende zorg, preventie en een gezonde regio wél.

Door: Ton van Houten, bestuursvoorzitter Zorg en Zekerheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.