Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rollator

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De rollator blijft toch in het basispakket. Met dank aan de PVV. In haar Kamerbreed gesteunde motie omschrijft Kamerlid Fleur Agema de rollator als een hulpmiddel dat ouderen mobiel houdt en dat daarom betaald moet worden uit de collectieve middelen. De PVV, die zich graag profileert als kampioen ouderenzorg, kreeg steun van CDA en VVD.
Rollator

De coalitiepartijen stemden afgelopen zomer nog voor de bezuinigingsmaatregel van het kabinet-Balkenende om burgers zelf voor de kosten te laten opdraaien. Toen heette het nog dat de rollator geen strikt medische noodzakelijke voorziening was, die bovendien zo weinig kost dat iedereen hem zelf kan betalen. VVD-Kamerlid Anne Mulder geeft zijn draai toe. “We zijn eigenlijk tegen, maar we hebben voor de PVV-motie gestemd. Dat is bij de kabinetsformatie afgesproken.”

‘Sinterklaas bestaat niet’

Ook de PvdA maakte een draai. Haar concurrenten op links, SP en GroenLinks, steunden de PVV-motie immers wel. Alleen D66, ChristenUnie en SGP stemden tegen. “Sinterklaas bestaat niet”, stelt Esmé Wiegman van de ChristenUnie. “Het is geen cadeautje. Uiteindelijk betaalt de premiebetaler.”

Opvallend

Het rollatorbesluit is opvallend gezien de bezuinigingen die het kabinet nog voor de boeg heeft. CDA, VVD en PVV hebben afgesproken om voor één miljard euro te schrappen uit het basispakket. Het gaat om ‘aandoeningen met een geringe ziektelast’. Ze moeten nog vaststellen wat dat zijn.

Koekoeksjong

Het terugdringen van het pakket is onvermijdelijk. De kosten van de zorg slorpen jaarlijks een steeds groter deel van de collectieve uitgaven op. De bezuinigingen van het kabinet veranderen deze trend niet. Niet voor niets vergelijkt econoom Flip de Kam de zorguitgaven in zijn column in NRC met een koekoeksjong. Er blijft steeds minder geld over voor onderwijs, politie, zeeweringen en dergelijke. Die trend heeft uiteraard een grens.

Verkeerde signaal

Met het rollatorbesluit geeft politiek Den Haag het verkeerde signaal af: dat we op de oude voet door kunnen gaan en alles uit de collectieve middelen kunnen blijven betalen. Terwijl elk kabinet, van welke samenstelling dan ook, niet ontkomt aan beperking van het basispakket. Het is te hopen dat de Tweede Kamer zich minder laat leiden door politieke spelletjes. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Weblog Bart Kiers

De zorg als koekoeksjong

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Natuurlijk worden de kosten voor goede zorg hoger, we worden ouder maar er is ook jaarlijks meer kennis en dus meer behandelmogelijkheden. En natuurlijk moeten we nadenken hoe dit te handelen in de toekomst maar zorg levert ook veel op zoals gezondheid, behandelingen die snel kunnen worden ingezet zodat patienten weer snel medewerkers worden en de medewerkers in de zorgsector betalen ook premies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.