De coalitiepartijen stemden afgelopen zomer nog voor de bezuinigingsmaatregel van het kabinet-Balkenende om burgers zelf voor de kosten te laten opdraaien. Toen heette het nog dat de rollator geen strikt medische noodzakelijke voorziening was, die bovendien zo weinig kost dat iedereen hem zelf kan betalen. VVD-Kamerlid Anne Mulder geeft zijn draai toe. “We zijn eigenlijk tegen, maar we hebben voor de PVV-motie gestemd. Dat is bij de kabinetsformatie afgesproken.”
‘Sinterklaas bestaat niet’
Ook de PvdA maakte een draai. Haar concurrenten op links, SP en GroenLinks, steunden de PVV-motie immers wel. Alleen D66, ChristenUnie en SGP stemden tegen. “Sinterklaas bestaat niet”, stelt Esmé Wiegman van de ChristenUnie. “Het is geen cadeautje. Uiteindelijk betaalt de premiebetaler.”
Opvallend
Het rollatorbesluit is opvallend gezien de bezuinigingen die het kabinet nog voor de boeg heeft. CDA, VVD en PVV hebben afgesproken om voor één miljard euro te schrappen uit het basispakket. Het gaat om ‘aandoeningen met een geringe ziektelast’. Ze moeten nog vaststellen wat dat zijn.
Koekoeksjong
Het terugdringen van het pakket is onvermijdelijk. De kosten van de zorg slorpen jaarlijks een steeds groter deel van de collectieve uitgaven op. De bezuinigingen van het kabinet veranderen deze trend niet. Niet voor niets vergelijkt econoom Flip de Kam de zorguitgaven in zijn column in NRC met een koekoeksjong. Er blijft steeds minder geld over voor onderwijs, politie, zeeweringen en dergelijke. Die trend heeft uiteraard een grens.
Verkeerde signaal
Met het rollatorbesluit geeft politiek Den Haag het verkeerde signaal af: dat we op de oude voet door kunnen gaan en alles uit de collectieve middelen kunnen blijven betalen. Terwijl elk kabinet, van welke samenstelling dan ook, niet ontkomt aan beperking van het basispakket. Het is te hopen dat de Tweede Kamer zich minder laat leiden door politieke spelletjes. (Zorgvisie – Bart Kiers)
Lees ook:
De rollator is inderdaad een voorbeeld van de politieke spelletjes. Als je jong bent koop je zelf een fiets, als je oud bent kun je je rollator dus ook best zelf betalen. Die komt immers gewoon i.p.v. de fiets.
Natuurlijk worden de kosten voor goede zorg hoger, we worden ouder maar er is ook jaarlijks meer kennis en dus meer behandelmogelijkheden. En natuurlijk moeten we nadenken hoe dit te handelen in de toekomst maar zorg levert ook veel op zoals gezondheid, behandelingen die snel kunnen worden ingezet zodat patienten weer snel medewerkers worden en de medewerkers in de zorgsector betalen ook premies.