Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Samenwerken per functie voor toekomstbestendige zorg

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
De bestuursvoorzitters en medisch specialisten van de vier Friese ziekenhuizen willen samenwerken per functie. De komende maanden gaan de partijen meer samenwerkingsverbanden aan zoals het provinciaal borstkankercentrum, waartoe ze vorig jaar juni besloten. Daarbij wordt als het ware één organisatie per functie gevormd.
Guus Schrijvers
Guus Schrijvers

Al dit nieuws staat in een persbericht van 21 februari.
Samenwerken per functie is een hot onderwerp voor alle ziekenhuizen in het land. Samenwerking tussen grote en kleine instellingen, zoals tussen het UMC Groningen en het Ommelander ziekenhuis in Scheemda. Of tussen gelijkwaardige ziekenhuizen die topzorg willen bieden, zoals de ziekenhuizen in Apeldoorn, Arnhem en Ede. Of tussen kleine ziekenhuizen zoals in de Achterhoek tussen de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, en in Drenthe tussen de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Assen. Het onderwerp speelt ook in de grote steden, zie de herverdeling van taken tussen AMC en VUmc en tussen beide vestigingen van het OLVG in Amsterdam. Of in delen van grote steden, zoals in Rotterdam-Zuid met drie dicht bij elkaar gelegen ziekenhuizen.

Samenwerking in landelijk organisaties

De Orde van Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de landelijke Huisartsenvereniging hebben de samenwerking per functie opgepakt in het beleidsprogramma Zorg op de Juiste Plek en daarvoor een website ingericht. Op dit moment staan hierop alleen de vele goede voorbeelden van substitutie van specialistische zorg naar huisartsen. Het ministerie van VWS heeft Zorg op de Juiste Plek geadopteerd en tot inzet van het eigen beleid gemaakt. Dat gebeurde tijdens een conferentie op VWS op 7 februari. Onduidelijk is of VWS alleen substitutie tot inzet van haar beleid maakt of ook de samenwerking per functie tussen ziekenhuizen. Hierbij gaat het vooral om het herverdeling van functies: bijvoorbeeld dat het ene ziekenhuis zich richt op oncologische zorg en het andere op acute of electieve zorg.

Urgentie van samenwerking

Voor een aantal functies is samenwerking tussen ziekenhuizen urgent: ik denk hierbij ten eerste aan de acute zorg. In te veel grote steden liggen seh-afdelingen te dicht bij elkaar in de buurt. Urgent zijn ook samenwerkingsverbanden in de oncologische zorg. Dat Friese borstkankercentrum is daarvan een voorbeeld. Om de samenwerking tussen ziekenhuizen te versnellen heb ik adviezen aan de verschillende betrokken partijen. Kortheidshalve formuleer ik die in de gebiedende wijs.

Tweede Kamer, spreek je uit voor samenwerking tussen ziekenhuizen per functie om daarmee kwaliteit, toegang en betaalbaarheid voor de lange termijn te borgen.

Ministerie van VWS, wees duidelijk of deze samenwerking ook onder het beleidsprogramma Zorg op de Juiste Plek valt.

NZA en ACM, geef aan in welke gevallen je een regionaal monopolie van een ziekenhuisfunctie (bijvoorbeeld van een borstkankercentrum) accepteert.

Zorgverzekeraars, koop zorg in per ziekenhuisfunctie. Vorm bijvoorbeeld een geboortezorg-inkoopteam dat bij enkele ziekenhuizen in de regio de obstetrie en verder alle verloskundige zorg in de eerste lijn inkoopt. En doe dat met meerjarige contracten.

Besturen van ziekenhuizen en medisch specialistische bedrijven, maak van je intentieverklaringen goed onderbouwde business cases met behulp van de Opendisdata van de NZa. Deze database toont vanaf 2012 per ziekenhuis bij hoeveel patiënten bepaalde diagnoses werden gesteld, de bijbehorende interventies en de landelijk gemiddelde verkoopprijs daarvan.

Collega-columnisten en -onderzoekers: stop met de discussie over fusies en optimale omvang van ziekenhuizen. Richt je op de ideale omvang per ziekenhuisfunctie gelet op wenselijke kwaliteit, toegang en betaalbaarheid van zorg.

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.