Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Schippers zet ggz mes op de keel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Wat moet een ggz-instelling doen als een patiënt met suïcideneigingen de eigen bijdrage niet wil of kan betalen? Wegsturen is geen optie.
Schippers zet ggz mes op de keel

Het dilemma toont aan dat misschien niet goed is nagedacht over de gevolgen van invoering van een eigen bijdrage in de tweedelijns-ggz. Die eigen bijdrage werpt een drempel op voor patiënten waarbij bewezen is dat ze juist gebaat zijn bij vroegtijdige behandeling. Topbestuurder Stephan Valk van de Parnassia Bavo Groep waarschuwt zelfs voor dodelijke ongelukken.

Hete adem Financiën

Wat is nu de achtergrond van de keiharde ingrepen van minister Edith Schippers? Alle ministeries voelen de hete adem van Financiën om de kosten te beheersen. De ggz groeit sneller dan andere sectoren in de gezondheidszorg. Het kabinet wil de zorgvraag afremmen met eigen bijdragen.

Ggz wil anders bezuinigen

De sector heeft een alternatief bezuinigingsplan. Kort gezegd komt dat neer op meer therapie via internet, minder sessies bij de therapeut, meer ggz-interventies met de huisarts in de goedkopere eerstelijn, minder opnames en bedden in de tweedelijn, minder administratieve lasten. Volgens GGZ Nederland levert dit net zo veel op als de maatregelen van Schippers. Maar Financiën gelooft er kennelijk niet in.

Convenant ggz

De ggz wil graag deze zomer nog met de minister een convenant afsluiten om de zorguitgaven te beheersen. Net zoals Schippers dat met de ziekenhuizen heeft gedaan. Die zijn in haar optiek ‘stuck in the middle’ op de weg van budget- naar prestatiebekostiging. Ook de ggz is vastgelopen op die weg. De sector verkeert al jaren in een overgangsfase met alle nadelen van dien. Ggz-aanbieders moeten registreren in dbc’s, maar worden nog afgerekend via de oude budgetsystematiek van de AWBZ. De geldverslindende dubbele administratie slurpt naar eigen zeggen jaarlijks vier procent van het budget op. Zonde van het geld.

Prioriteit VWS

Waar Schippers de ziekenhuizen zo snel mogelijk wilde lostrekken, laat ze de ggz nog een jaartje vastzitten in het moeras van de overgangsfase. Een kwestie van prioriteit. Met de ggz wil de bewindsvrouwe pas in het najaar praten. Eerst zet ze de sector het mes op de keel. Dat is niet bevorderlijk voor een constructieve sfeer.

Lees ook:

Ggz protesteert tegen bezuinigingen

Ggz last opnamestop in tegen bezuinigingen

Ggz verbijsted door bezuinigingen

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De zogenaamde “rampzalige” stijging van het aantal GGZ clienten is bijna volledig toe te schrijven aan het binnenhalen van de eerste-lijnspsychologen en hun clienten in het basispakket van de Zorgverzekeringswet. Wat heeft dat nou te maken met de GGZ-instellingen anders dat ze er onterecht erop worden afgerekend? Dit gaat allemaal geweldig leuk. het is net zo iets als je huis renoveren en de rekening naar je oudere zusje laten sturen.Als het niet om te janken was dan was deze klucht wel om te lachen.

  3. Als ik om me heen kijk, zijn er bar veel cliënten bij het GGZ,als patiënt ingeschreven en zodoende (uiteraard terecht als het echt zo is!?)gelijk recht op een toegewezen woning van de woningstichtingen en allerlei andere douceurtjes conform de AWBZ!
    Dit is de laatste 4 jaar extreem toegenomen!!!???
    Ligt dit aan het gemakkelijk beleid in het indiceren van gevallen?
    Geeft mij aanzet tot het nemen van verdere conclusies!
    Wordt nu de hele wereld ‘gek’ om me heen?

  4. Naar mijn idee zijn de kosten vooral toegenomen in de ambulante ggz en door de nieuwe instituten (‘commerciele riagg’s’) en met bovengenoemde voorstellen zal dat ongewijzigd blijven.
    Een andere mogelijkheid, deels een doekje voor het bloeden, is de eigen bijdrage innen via de verzekeraars of de belastingdienst (dat zal wel een chaos worden), dan is de tegenstribbelende patient als financieel blok tijdelijk uitgeschakeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.