Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Storm

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zelden zijn de tijden voor journalisten zo smakelijk geweest. Het bestuur van de NVZD en haar directeur rollen vechtend over straat en er wordt vrolijk met modder gegooid. Met twee kapiteins aan het roer die allebei een andere kant op willen, draait het verenigingsschip inmiddels stuurloos rond.
Storm

Aghina is sinds 22 september geschorst. De NVZD-leden voelen zich gepasseerd en vragen om opheldering. Begin deze week moest de rechter eraan te pas komen om het conflict te beslechten. De rechter wil echter wachten tot de ledenvergadering van 19 november en laat de heren nog even bungelen. Het kan zijn dat het bestuur valt, maar evengoed kan Aghina worden gedwongen het veld te ruimen. Diezelfde Aghina werd in 2004 nog binnengehaald als redder van de NVZD. Hij moest de vereniging smoel geven en voor een toeloop van nieuwe leden zorgen. Dat lukte prima, totdat de salariscode op de agenda kwam.

De immer tot commentaar bereide directeur kweet zich vlijtig van zijn taak als perswoordvoerder. Zo liet hij Zorgvisie begin september nog weten dat de salariscode voor zorgbestuurders hoger zou uitvallen dan de Balkenendenorm. Aghina deed zijn beweringen echter voordat de code officieel bekend werd. Het bestuur verwijt hem voor zijn beurt te hebben gesproken en onjuiste informatie te hebben verstrekt. Daarmee zou hij de NVZD schade hebben berokkend. Aghina op zijn beurt verwijt het bestuur dat het op zijn stoel wilde gaan zitten en zichzelf wilde profi leren met de salariscode. Met die code is het slecht afgelopen, zo weten we. Na twee jaar bakkeleien over de centen, heeft minister Klink de knoop voor hen doorgehakt. Vlak voordat de NVZD-leden ten langen leste instemden met de code, liet de minister weten zelf een maximumsalaris op te stellen voor de publieke en semi-publieke sector.

Conclusie: te lang getreuzeld, zelfregulering van de sector mislukt. De rechter tracht het probleem nu op te lossen via mediation. Daar valt niet veel van te verwachten, want het succespercentage van verplichte mediation is laag. Beter is het als de NVZD schoon schip maakt en met een nieuwe voorzitter en een nieuwe directeur uithuilt en opnieuw begint. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Weblog Carina van Aartsen

Aghina: ‘NVZD-bestuur belde niet terug’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.